Als je 2 procent gedroogd zeewier aan veevoer toevoegt, kan je de methaanuitstoot van herkauwers terugdringen tot 99 procent.
Australische onderzoekers testten soorten zeewier met een kunstmatige pens. Ze verzamelden microben uit de maag van een koe en typische bestanddelen uit de voeding van een koe zoals gras en bladeren. Dat garneerden ze met twintig soorten zeewier. Toen de microben hun werk deden en het fermentatieproces op gang kwam, vingen ze de resulterende gassen op, en maten en bemonsterden ze. Daarmee konden ze soorten uitsluiten op de mate waarop ze succesvol het methaan in de oprispingen van koeien reduceerden. De overgrote meerderheid van methaan komt van de boeren die een koe laat, in plaats van winden, zoals velen denken. Het rode zeewier Asparagopsis taxiformis was het meest effectief.
De wetenschappers startten vervolgens hun testen bij echte dieren. 2 procent van het wier toevoegen aan het dieet van schapen zorgde ervoor dat ze 50 tot 70 procent minder methaan produceerden. Bij koeien verminderde de methaanuitstoot tot 99 procent, veel meer dan de onderzoekers verwachtten, zegt Rocky De Nys, hoogleraar aquacultuur aan de James Cook Universiteit.
Het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen door de landbouwindustrie bestaat uit methaangas. Wereldwijd stoot de veestapel 7,1 gigaton CO2 uit, of 14,5 procent van de broeikasgasuitstoot door menselijk toedoen. De bevindingen kunnen helpen de klimaatverandering drastisch te verminderen.
Struikelblok is volgens de wetenschappers de beschikbaarheid van zeewier. Hoe kom je aan genoeg zeewier voor miljoenen koeien? Oogsten van wild zeewier is veel te duur en de beschikbaarheid is beperkt. De wetenschappers zoeken partners die het rode zeewier kunnen kweken. (MvS)
Bron: EOS, Zeewier dringt uitstoot van vee terug, 21/11/2016,
http://eoswetenschap.eu/artikel/zee...t-van-vee-terug
Eigen mening:
Het toevoegen van zeewier aan het eten van schapen, koeiën, ... heeft blijkbaar een enorme inpakt op de methaanuitstoot die de dieren produceren. Dit zou een belangrijke vooruitgang zijn om de klimaatverandering drastisch te verminderen. We kunnen hier spreken van een zeer belangrijk onderzoek. Hopelijk vinden de wetenschappers snel een relatief goedkope oplossing om voldoende zeewier te produceren en kan er op korte termijn van start gegaan worden met het toevoegen van zeewier aan het diereneten. Alvorens hiermee van start te gaan, is het volgens mij wel belangrijk om te onderzoeken of het zeewier geen impact heeft op de kwaliteit van de producten afkomstig van deze dieren.