Op de Noordpool is het nu 20 graden warmer dan normaal in november en dat is een historisch record. Het ijs is er ontzettend dun en verschillende klimaatexperts leggen uit waarom deze trend verontrustend is.
De poolwinter is officieel begonnen, dat betekent dat de zon bijna niet aan de horizon komt in de Noordpool. Normaal koelt het dan enorm af in dit gebied en vormen zich dikke pakken ijs op de Noordelijke ijszee. Maar de herfst van 2016 is warmer dan ooit in dit gebied: het is er nu zelfs 20 graden warmer dan normaal, dat blijkt uit gegevens van het Deense Meteorologisch Instituut. Dit maakt ook dat er nog nooit zo weinig ijs was.
Het hele jaar rond is er een ijslaag op de Noordelijke ijszee. In september is deze het dunst in vergelijking met de andere maanden van het jaar. Normaal wordt de laag in oktober en november snel dikker, maar nu gaat het trager dan normaal. De ijslaag is nu zelfs onder het record van 2012 gezakt.
2015 was ook al een uitzonderlijk warm jaar voor de Noordpool. Tijdens de laatste dagen van 2015 stegen de temperaturen nabij de Noordpool naar het smeltpunt door een storm die warme lucht in het gebied aanleverde.
De oorzaak
Onderzoeker aan de universiteit van Californië Zack Labe zei eerder deze week op Twitter dat de temperaturen in de verkeerde richting blijven gaan in de Noordpool. Ook klimaatwetenschapper Daniel Swain benadrukt dat dit een uitzonderlijke situatie is.
Klimaatspecialiste Jennifer Francis legt uit waarom het er nu zo warm is. "Die temperatuurstijging komt er door een combinatie van een dunne ijslaag voor deze tijd van het jaar en veel warme/vochtige lucht die via een luchtstroom aangedreven wordt."
Francis heeft een onderzoek uitgevoerd naar de luchtstromen in het gebied. Die gaat van west naar oost over het noordelijk halfrond. "Normaal blijft die warme stroom lager dan de Noordpool, maar nu heeft die een meer kronkelige vorm, waardoor die ook over de Noordpool gaat. Daardoor warmt de Noordpool meer op dan de evenaar. "Het ziet er niet naar uit dat deze extreme temperaturen op de Noordpool snel zullen stoppen", besluit Francis.
Warmere zee
Dat de situatie erg extreem is, daar zijn verschillende experts het over eens. Zack Labe stipt aan dat grote temperatuurschommelingen normaal zijn in dit gebied, maar het is nog nooit zo lang zo warm geweest. De warmtestroom houdt al sinds oktober aan, maar sinds het einde van oktober begint het meer op te vallen.
Geograaf aan de universiteit van Colorado Mark Serreze zegt dat niet alleen de lucht warmer is dan normaal, ook het zeewater is warmer. "De temperaturen zijn bijna 4 graden Celsius hoger dan gemiddeld nu. Dat is echt 'crazy'." Serreze zegt dat het best mogelijk is dat het ijs de hele winter dun blijft en dat we volgend jaar met een nieuw record te maken zullen krijgen. "Maar het is nog te vroeg om dat nu al te zeggen."
De weersomstandigheden aan de Noordpool kunnen snel veranderen. De temperaturen kunnen nu snel gaan zakken en het ijs kan zich snel vormen. Maar de huidige temperaturen bevestigen wel de hypothese dat de aarde opwarmt en dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten.
Bronvermelding: Het Laatste Nieuws, 21/11/2016 (
http://www.hln.be/hln/nl/2656/Globa...ustend-is.dhtml)
Eigen mening: Dit nieuwsbericht verontrust me wel een beetje. Dat de Noordpool nu 20 graden warmer is dan normaal is wel heel veel. Het is dan ook dringend tijd dat hier iets aan gedaan moet worden. De Noordpool is iets heel uniek en ik vind dat we dat als samenleving toch moeten behouden. Ik vrees er echter wel een beetje voor dat er niet veel aan zal veranderen. In het artikel wordt het ook vermeld dat de wetenschappers vrezen dat deze extreme temperaturen niet snel zullen stoppen. Nu met Donald Trump die president wordt in Amerika wordt het nog moeilijker denk ik, aangezien hij niet in de opwarming van de aarde gelooft.