Wie na 1 januari 2017 zijn aandelen verkoopt, zal geen speculatietaks meer moeten betalen. Dat verklaarde minister van Financiën Johan Van Overtveldt volgens De Tijd op de beleggingsbeurs ‘Finance Avenue’. De woordvoerder van de minister bevestigt dat dit zo in de Programmawet staat ingeschreven, die wel nog naar het parlement moet.
De speculatietaks ligt al een tijdje onder vuur, onder meer omdat de inkomsten tegenvallen. Het stond in de sterren geschreven dat de taks zou verdwijnen, maar nu wordt er ook een concrete datum op geplakt. Iedereen die zijn aandelen na 1 januari volgend jaar verkoopt, zou de taks niet meer verschuldigd zijn.
Opmerkelijk, want dat betekent dat ook de meerwaarden die het voorbije jaar zijn opgebouwd en pas na Nieuwjaar worden geïncasseerd, niet belast zullen worden.
De speculatietaks bepaalde dat wie zijn aandelen, opties en warrants binnen de zes maanden na aankoop weer verkoopt, 33 procent belastingen op de meerwaarde moest betalen. Maar de taks, die deel uitmaakte van de taxshift, bracht minder op dan gehoopt. In oktober raakte bekend dat hij nog maar zeventien miljoen euro in het laatje had gebracht, terwijl in de begroting 34 miljoen euro was ingeschreven.
Erger nog: de taks kannibaliseerde de taks op beursverrichtingen, die in de eerste acht maanden zelfs 70 miljoen euro minder opbracht dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de beurssector trok hierover herhaaldelijk aan de alarmbel.
Bron: De Standaard
Link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161119_02580611
Eigen mening: Ik vind het een goede zaak dat ze deze taks gaan wegdoen. Uiteindelijk is het wel iets dat geld zal blijven opleveren, op lange termijn, maar toch de beurs onder druk zet. Het brengt de helft op van wat de verwachtingen waren, en dit verschil is immens groot. Een inschatting die zoveel verschilt van de officiële opbrengst... Dit verbaast me wel, eerlijk gezegd. Het voordeel is dan wel dat het geld zal blijven rollen, en dat mensen ook sneller zullen aan- en verkopen op de beurs na de afschaffing. Nu blijven ze vaak met hun aandelen of opties zitten, omdat ze geen extra belastingen willen betalen. Het resultaat hiervan is dat de beurs en de aandelen hierop vastroesten. De taks weegt niet op tegen het geld dat ze verliezen door het vasthouden van de aandelen bij de particulieren of anderen die spelen op de beurs. Ik ben wel benieuwd of het nu wel degelijk terug zal stijgen. Dit is iets wat we in de toekomst dus zeker in de gaten moeten houden.