Tot 12 procent van de Belgische ouders krijgt te maken met "parentale burn-out": ze zijn emotioneel uitgeput, kunnen geen empathie meer opbrengen voor hun kind en denken dat ze als ouder compleet hebben gefaald. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Louvain-La-Neuve, die in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen staat.
Professor in de psychologie Isabelle Roskam noemt het een typisch fenomeen van de 21ste eeuw. "De druk om de beste ouder te zijn neemt almaar toe", zegt ze. "Alleen botsen we op onze eigen grenzen en die van onze kinderen."
Vooral hoogopgeleide en deeltijds werkende vrouwen zouden vatbaar zijn voor het fenomeen, dat kan evolueren naar een depressie of verwaarlozing van de kinderen.
"Leg de lat voor jezelf en je kinderen niet per se lager, maar leg minder latten *tegelijkertijd", geeft psycholoog Lieven Migerode van het psychiatrisch centrum van de KU Leuven mee als algemeen advies. "En als je kind niet helemaal voldoet aan je verwachtingen, durf je daar dan ook bij neer te leggen."
bron: De morgen,
http://www.demorgen.be/lifestyle/ee...n-out-b925abb2/
Eigen mening: Ik verschiet er eerlijk gezegd niet van. Als ik kijk in mijn eigen omgeving kan ik dit cijfer zeker begrijpen. De meeste mensen hebben een zeer stressvol leven. Dat het veel bij hoogopgeleide en deeltijds werkende vrouwen zou voorkomen verbaast me ook niet. Ze zijn steeds met hun werk bezig en moeten waarschijnlijk in het huishouden ook nog helpen. Dit zorgt voor veel stress. Ze willen altijd maar het beste doen. Zowel op het werk, als thuis voor hun kinderen. Als er dan iets niet loopt hoe ze het zouden willen kunnen ze met burn-out te maken krijgen