Haatberichten niet langer welkom op Twitter
Na jarenlange kritiek bindt Twitter de strijd aan tegen pesterijen en verbale aanvallen. In de toekomst zal het onder andere eenvoudiger worden om misbruik te melden.
Twitter krijgt al lang het verwijt niet hard genoeg op te treden tegen pesterijen, laster en agressief gedrag. De voorbije jaren verscherpte het bedrijf zijn strijd hiertegen, maar dat bleek onvoldoende. Zo was het thema ook erg aanwezig tijdens de voorbije Amerikaanse presidentsverkiezing, die bij momenten smerig verliep. Volgens sommige media zou het probleem ook de reden geweest zijn waarom Disney afzag van een overname van Twitter.
Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, reageert tevreden op de plannen van Twitter. Het ziet in de nieuwe aanpak een duidelijk signaal aan het adres van doorwinterde haatzaaiers en racisten.
Volgens Unia lijkt de stroom van haat en racisme op Facebook en Twitter immers alleen maar toe te nemen. Uit cijfers van 2015 blijkt dat 92 procent van de dossiers die Unia heeft geopend rond discriminatie en rascisme gaan over haatboodschappen op het internet. Meer dan een derde gaat over incidenten op Facebook en Twitter. "Niets wijst erop dat de cijfers voor 2016 rooskleuriger zouden zijn", zegt Unia. Ze vinden het dan ook cruciaal dat Twitteraars zelf lik op stuk geven als ze op haattweets botsen, maar ook dat Twitter zelf het probleem aanpakt.
Bron: De Redactie, 15/11/2016,
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/c...media/1.2819899
Eigen mening
Ik denk dat Twitter met deze nieuwe maatregel een belangrijke stap heeft gezet in de goede richting. Tegenwoordig heeft iedereen een mening over alles en moet dat ook gedeeld worden op sociale media. Sinds dinsdag 8 november is iedereen politicoloog en heet iedereen een mening over de verkiezingen in de Verenigde Staten. Sinds vorige week zaterdag heeft ook iedereen een mening over zwarte piet. Ik zeg wel: "Iedereen heeft een mening," maar eigenlijk delen de meeste mensen gewone dezelfde, uniforme en ongenuanceerde mening... Ik heb soms echt het gevoel dat mensen niet weten dat wat ze op het internet schrijven, voor iedereen zichtbaar is en er voor eeuwig en drie dagen zal blijven op staan... Racisme en discriminatie zijn niets nieuws onder de zon. Het is iets van alle tijden en het is bijzonder moeilijk weg te werken. Keur ik dit goed? Absoluut niet! Laat dat duidelijk zijn. Met de populariteit van Facebook en Twitter hebben
haters een nieuwe manier gevonden om mensen te raken. Wanneer er sprake is van discriminatie in het sociale gebeuren, zijn er altijd mensen die het voor de minderheden opnemen. Maar wie neemt het op voor de mensen die slachtoffer zijn van discriminatie en racisme via het internet? Recht op vrije meningsuiting, I'm all for it, maar het heeft ook zo zijn nadelen. Daarom ben ik ook blij dat Twitter nu zelf beseft dat er iets aan moet gebeuren! Kan je dan spreken van censuur? Misschien wel, maar sommige dingen
are better left unsaid... Wat mensen neerpennen op het internet, is soms gewoonweg onacceptabel..