16th November 2016, 08:28
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Geel
Posts: 33
|
|
Stoppen met roken wordt veel goedkoper
Een op vier Vlamingen rookt, maar over anderhalve maand moet het voor hen makkelijker worden om van de sigaret af te raken. Wie hulp zoekt bij een tabakoloog, betaalt vanaf 1 januari niet meer de volle pot maar enkel het remgeld. Voor lage inkomens en jongeren wordt het “bijna gratis”, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag.
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) sleutelt aan de terugbetaling van hulp door een tabakoloog. Voor een sessie zal je enkel nog je persoonlijke bijdrage moeten betalen. De rest neemt de overheid meteen voor haar rekening.
Nu moet je voor een intakegesprek meteen 50 euro neertellen, waarvan je pas achteraf 30 euro terugkrijgt. Per kalenderjaar heb je recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur begeleiding in groep. Voor het eerste tel je maximaal 7,5 euro per kwartier neer, voor het laatste ten hoogste 1 euro.
Voor Vlamingen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming - vooral mensen met een laag inkomen - mag een kwartier individuele begeleiding vanaf 1 januari niet meer dan 1 euro kosten, in groep wordt dat 50 eurocent.
Ook jongeren tot en met 20 jaar krijgen vanaf 1 januari sowieso dat goedkoopste tarief.
Eigen mening: Dat de overheid zich over het stoppen met roken heeft gebogen, vind ik een goed teken. Het geeft aan dat het de mensen wil laten inzien dat roken niet goed is voor hen en voor de maatschappij. Mensen die roken zullen op deze manier veel sneller overwegen om te stoppen. Nu moest men altijd volle pot betalen en dat houd mensen tegen. Ik hoop natuurlijk dat de inspanning van de overheid mensen aan het denken gaat zetten en niet dat het genegeerd wordt. Vooral dat jongeren het laagste tarief krijgen vind ik een goed teken. Jongeren zouden nog niet mogen roken of ze zouden net moeten beseffen wat dat met hun lichaam doet. Aan de hand van het lage tarief gaat men misschien sneller met een tabakoloog gaan praten en dit zal alleen maar voordelen hebben. Wat wel een nadeel is, is dat de overheid, moest het rookgedrag flink dalen, opzoek moet gaan naar een andere manier om geld te innen. Daar zal de gewone burger dan weer de dupe van zijn.
Bron: DS 16/11/2016 http://www.standaard.be/cnt/dmf20161116_02574378
|