Enkele post bekijken
  #1  
Oud 15th November 2016, 23:20
Felia.T*ys Felia.T*ys is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Nijlen
Posts: 75
"Religieus fundamentalisme overspoelt wereld in een nooit geziene omvang"

"Het religieus fundamentalisme - dodelijker dan ooit - overspoelt de wereld met dood, vernieling, ontheemding en instabiliteit in een nooit eerder geziene omvang en vormt een bedreiging voor religieuze diversiteit". Dat stelt de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood in haar tweejaarlijks rapport 'Vrijheid van Godsdienst in de Wereld 2016' dat de godsdienstvrijheid in de 196 landen wereldwijd beoordeelt.

Kerk in Nood waarschuwt in de eerste plaats voor het 'islamitisch hyperextremisme' dat 'in tal van landen systematisch probeert om alle andersdenkende groepen - met inbegrip van gematigde moslims - te verdrijven met een nooit geziene mate van wreedheid'.

"In delen van het Midden-Oosten, onder andere in Irak en Syrië, roeit dit hyperextremisme alle vormen van religieuze diversiteit uit. Deze dreiging bestaat ook in delen van Afrika en het Aziatisch continent", aldus Kerk in Nood dat de oproepen steunt om de vervolging door IS als genocide te laten erkennen. Niet alle problemen met de godsdienstvrijheid zijn overigens het gevolg van militante islam. Kerk in Nood verwijst hier naar vervolgingen van religieuze groepen in China en Turkmenistan.

De afgelopen twee jaar werden in één land op vijf aanslagen gepleegd die in verband werden gebracht met dit 'hyperextremisme'. In 12 van de 23 landen waar de meest ernstige schendingen werden begaan waren deze het werk van militanten die niets met de overheid vandoen hebben. Dit extremisme is ook een voorname drijvende kracht achter de vluchtelingenstroom uit landen als Afghanistan, Somalië en Syrië. Volgens de VN zijn 65,3 miljoen mensen op de vlucht. Deze vluchtelingenstroom dreigt het sociaal-religieuze weefsel te destabiliseren. Kerk in Nood pleit er in het rapport voor dat geloofsgroepen haat in hun eigen groepen moeten bestrijden.

Bron:
Het Laatste Nieuws 15/11/2016
http://www.hln.be/hln/nl/32616/Terr...ne-omvang.dhtml

Eigen mening: Eigenlijk zou religie geen bedreiging mogen zijn in onze maatschappij. Het zou als motor voor verdraagzaamheid en openheid ten opzichte van andere geloofsovertuigingen moeten dienen. In mijn ogen mogen religies zich dan ook niet enkel op zichzelf richten. Extremisme is een heel kortzichtige visie van wat geloofsleer beoogd te zijn. Men gebruikt de religie als schild om afwijkende meningen te onderbouwen. Verder is religie gemaakt om ten dienste te staan van mensen en niet om te overheersen. Het klopt volgens mij dan ook dat de diversiteit van religie in het gedrang komt door het religieus fundamentalisme. Geweldloosheid en solidariteit zijn het tegengif voor haat.
Met citaat antwoorden