Drie lichamen geborgen bij opgravingen Engelse bommenwerper in Glabbeek.
Uit het wrak van de Engelse bommenwerper die op 5 maart 1945 neerstortte in een moerassige weide in Bunsbeek (Glabbeek) en meters diep in de ondergrond verdween, zijn bij opgravingen in totaal drie lichamen geborgen. De opgravingen gingen vrijdagmorgen van start op initiatief van het gemeentebestuur van Glabbeek en werden zondag afgerond.
Het vliegtuig - een Lancaster NN775 - stortte neer nadat het samen met 170 andere bommenwerpers van de Britse Royal Air Force een bombardement had uitgevoerd op een benzineraffinaderij in het Duitse Gelsenkirchen. De zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Na de crash werden indertijd vier lijken geborgen, waarvan er slechts twee werden geïdentificeerd.
Bij de opgravingen zaterdag werd het lichaam van Christopher Hogg, dat zich achteraan het vliegtuig bevond, geborgen. Zondag werd de cockpit blootgelegd en de resten van nog twee lichamen aangetroffen. Volgens de Glabbeekse burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) gaat het hier hoogstwaarschijnlijk om de Noord-Ierse piloot Holman Kerr en de 18-jarige Australische flight sergeant Allan Olsen.
Ceremonie
Voor de stoffelijke resten werd er telkens een korte militaire ceremonie gehouden door de Honor Guard van het Britse Gemenebest die tijdens de opgravingen continu op deze locatie de wacht hield. De kisten werd naargelang de nationaliteit van de overledene gedrapeerd met een Engelse en Australische vlag. Een familielid van één van de gevonden slachtoffers was zondag aanwezig en reageerde volgens Reekmans emotioneel.
“De lichamen worden overgedragen aan de gravencommissie van Defensie en vermoedelijk begin december bijgezet in het collectief graf voor de bemanning van het vliegtuig op het militair kerkhof van Heverlee”, aldus Reekmans.
Bron: De standaard, binnenland, 13 november 2016
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161113_02568965
Eigen mening:
Ik vind het tof dat ze de gestorven soldaten hebben gevonden. Er waren er maar 2 geïdentificeerd en nu is de derde er ook bij. Spijtig is er niets te vinden van de 4de soldaat die daar ook gestorven is. Het is respectvol om een ceremonie te houden voor elke soldaat apart. Dit laat toch het respect zien naar de soldaat toe dat we hebben voor hem voor alles wat hij gedaan heeft voor ons.
De tweede wereldoorlog en ook de eerste wereldoorlog waren gruwelijke tijden. Maar toch ben ik blij dat wij hier veel van weten en nog veel van te weten komen. Zo'n opgravingen zijn altijd interessant voor ons. Hier kunnen we nog iets uit leren en soms komt er een grote ontdekking uit. Dat het nog eens in België is, maakt het nog specialer omdat hier heel veel gevochten is geweest.
Voor de mensen wie hun familieleden kwijtgeraakt zijn in de oorlog is dit een kans om meer te weten te komen over hoe hij of zij gestorven is of om hem na al die jaren terug te vinden. Daarom vind ik het mooi dat ze de familieleden van één van de gestorven soldaten in dit artikel hebben opgebeld om naar de ceremonie te komen. Wat een blijk van respect naar de soldaat en de familie toe.