Enkele post bekijken
  #1  
Oud 12th November 2016, 00:52
Ayse.C*ools Ayse.C*ools is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Vosselaar
Posts: 60
98ste Wapenstilstand herdacht in Ieper

Ieper - De 98ste Wapenstilstand is vrijdag herdacht in Ieper. Dat gebeurde traditioneel met een plechtige ceremonie onder de Menenpoort. Onder meer voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans, West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Jan Durnez brachten hulde aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

In de hele Westhoek zijn er tal van herdenkingsplechtigheden maar de grootste vindt traditioneel plaats in Ieper. De dag werd geopend met een plechtigheid op de Franse begraafplaats St.-Charles de Potyze, gevolgd door een eucharistieviering in de Sint-Maartenskathedraal. Van daaruit trok de Poppy Parade naar de Menenpoort.

Last Post

Voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie bracht een boodschap van vrede mee en benadrukte het belang van herdenken. “Er zijn heel wat parallellen te trekken tussen 1914, 1939 en nu. Lessen moeten daar uit getrokken worden.” Daarna volgde de Last Post, gespeeld door de klaroeners van de Last Post Association, en de traditionele kranslegging door de prominenten en de vele buitenlandse ambassadeurs en delegaties.
Ook op de afsluitende academische zitting verwees burgemeester Durnez naar andere conflicten. “De plaats van conflict is niet langer Ieper, maar Mosoel, Aleppo en Palmyra. Er is nog een gigantische weg af te leggen om van een betere wereld te kunnen spreken. Het is onze plicht de Last Post in stand te houden en 11 november te gedenken.”

Koning Filip brengt hulde aan slachtoffers

Koning Filip heeft vrijdag aan de Brusselse Congreskolom de plechtige herdenking bijgewoond van de slachtoffers van de twee Wereldoorlogen en de operaties in het buitenland. De vorst had zijn uniform van de landmacht aan en legde bloemen neer bij het graf van de onbekende soldaat. Vrijdag is het de 98ste verjaardag van de wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.

Op de plechtigheid waren ook Siegfried Bracke (N-VA), voorzitter van de Kamer, zijn ambtgenote in de Senaat Christine Defraigne (MR), vicepremier Jan Jambon (N-VA), minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), oud-minister van Defensie André Flahaut (PS), staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) en Waals minister-president Paul Magnette (PS) aanwezig. De artillerie van het leger vuurde 21 kanonschoten af.

Bron:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161111_02566164 11 november 2016

Eigen mening: Ik vindt het persoonlijk heel belangrijk om deze gebeurtenis te blijven herdenken. Tijdens deze wereldoorlog zijn vele slachtoffers gevallen, en hebben er ook vele mensen blijvende verwondingen opgelopen. Er zijn zelfs mensen die na deze vreselijke eerste wereldoorlog nog de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt, waaronder ook mijn vake. Dat is toch vreselijk? De voorzitter van de Last Post sprak mooie woorden: “Er zijn heel wat parallellen te trekken tussen 1914, 1939 en nu. Lessen moeten daar uit getrokken worden.”. Jammer genoeg zijn er nog steeds gebieden waar er nog zo veel slachtoffers blijven vallen. Volgens mij blijft het belangrijk om de Last Post elke dag, of toch minstens elk jaar op 11 november, te spelen. Om de gedachten bij de slachtoffers en nabestaanden te houden. En ook al leven veel van de nabestaanden van de eerste wereldoorlog misschien zelf niet meer, toch denk ik dat er mensen zijn waarvoor de Last Post zeer symbolisch is en waaruit ze hoop kunnen putten. Het is niet voor niets dat de Last Post nog elke dag zo veel bezoekers trekt.
Met citaat antwoorden