In de Verenigde Staten zijn woensdag in verschillende steden duizenden tegenstanders van de pas verkozen president Donald Trump op straat gekomen. Dat melden de Amerikaanse media. De manifestanten halen hard uit naar de retoriek van Trump tijdens zijn campagne over immigranten, moslims en andere minderheden.
In New York verzamelden zich duizenden mensen voor de Trump Tower. Er werd een sit-in georganiseerd om de toegang te blokkeren, waarop de politie ingreep en een aantal actievoerders arresteerde. Honderden anderen kwamen samen in een park in Manhattan. Ze riepen slogans als 'Not my president' (niet mijn president, red.).
In Chicago troffen de manifestanten elkaar dan weer voor het Trump International Hotel & Tower. Ze riepen 'No Trump! No KKK! No racist USA!' (geen Trump, geen Ku Klux Klan, geen racistisch Amerika, red.). Net als in New York had de politie straten afgezet om de doorgang van de manifestanten te belemmeren.
'Love not hate'
Ook in de hoofdstad Washington DC kwamen meer dan honderd manifestanten samen, die van het Witte Huis naar het Washington Monument wandelen en 'Love not hate' roepen. In Seattle wordt dan weer gescandeerd dat de Amerikanen moeten 'opstaan en terugvechten', en wordt opgeroepen tot 'solidariteit'.
Mensen kwamen ook op straat in San Francisco, Philadelphia, Austin en Boston, en er zouden ook manifestaties volgen in San Francisco en Oakland.
Bij straatprotesten die dinsdagavond al uitbraken in onder meer Oakland en Washington DC pakten de ordediensten enkele mensen op wegens ongehoorzaamheid en vandalisme.
Trump, die tijdens zijn controversiële campagne regelmatig uithaalde naar minderheden en onder meer stelde dat hij geen moslims meer wil toelaten tot de VS, verklaarde tijdens zijn overwinningstoespraak dat hij de president zal zijn van iedereen.
Vijf mensen neergeschoten in Seattle, niet gelinkt aan Trump-protest
In de Amerikaanse stad Seattle zijn woensdag vijf mensen gewond geraakt bij een schietpartij. Een van de slachtoffers raakte levensgevaarlijk gewond.
In de buurt van waar de schietpartij plaatsvond, passeerde een manifestatie van Trump-tegenstanders, aldus getuigen aan de krant Seattle Times. Volgens de politie van Seattle zou de schietpartij echter niet gelinkt zijn aan de protestmars.
Bronvermelding: De Standaard, 11/11/2016 (
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161109_02564501)
Eigen mening: Ik denk dat ik niet moet zeggen dat niet iedereen voor Donald Trump is. Velen zijn dan ook niet blij met Trump als president. Dit nieuwsartikel bevestigd dat nog is extra. Tijdens zijn speech nadat hij verkozen was tot president zei Trump dat hij voor iedereen president wou zijn. Ik denk dat dit één van zijn moeilijkste taken gaat zijn door zijn vele controversiële uitspraken. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe hij dit, en al de andere dingen die hij belooft heeft, gaat verwezenlijken