Enkele post bekijken
  #1  
Oud 8th November 2016, 11:31
Sanne.N*yts Sanne.N*yts is offline
sanne.n*yts
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Retie
Posts: 76
Islamexperten deradicaliseren vijf scholieren

Islamexperten deradicaliseren vijf scholieren

Met 13 geradicaliseerde leerlingen ging het onderwijsnetwerk islamexperten - een groep van imams en islamleerkrachten - het afgelopen jaar het gesprek aan. Vijf van hen zijn daardoor tot inkeer gekomen.

Uitleg geven over de islam, maar tegelijkertijd ook tussenbeide komen bij geradicaliseerde jongeren. Het is de opdracht van het onderwijsnetwerk islamexperten, dat in oktober vorig jaar werd opgericht door minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Zij gaf gisteren in de marge van een Vlaams-Nederlandse top op het Gentse stadhuis samen met imam Khalid Benhaddou, eveneens coördinator van het netwerk, meer uitleg over de strijd tegen radicalisering.

Zo wordt duidelijk dat het netwerk, dat bestaat uit dertien imams, islamconsulenten en islamleerkrachten, in één jaar tijd 306 aanvragen heeft gekregen. Het overgrote deel daarvan, 274, waren van preventieve aard. Experten gingen dan langs in de scholen om een gesprek in de klas te voeren over de islam, radicalisering of terreurgroep IS.

Zo'n 32 aanvragen worden als 'curatief' omschreven. Leerkrachten maakten dan melding van zorgwekkend gedrag: leerlingen eisten plots halalvoedsel of wilden op bepaalde tijdstippen de les onderbreken om te gaan bidden.

Rondetafelgesprek

"Het gaat dan niet altijd om een geradicaliseerde jongere", zo meldt Benhaddou. "In dertien gevallen ging het om leerlingen die waren geradicaliseerd. Zij bleven sympathie tonen voor aanslagen. Ook verheerlijkten ze geweld en plaatsten ze haatdragende informatie op sociale media. Natuurlijk worden zulke jongeren gevolgd door de Centra voor Leerlingenbegeleiding en de lokale politie, maar wij gaan ook het gesprek met hen aan."

In vijf van de dertien gevallen slaagden de islamexperten erin om de geradicaliseerde leerling tot inkeer te brengen. "We luisteren aanvankelijk en doen alsof we interesse hebben in hun gedachtegoed", zegt Benhaddou. "Later gaan we kritische vragen stellen zodat zij beginnen te twijfelen aan hun eigen verhaal. Als dat lukt, presenteren we een ander, rationeler discours."

Crevits kwam voorts met de Nederlandse staatssecretaris voor Onderwijs Sander Dekker overeen dat er een gezamenlijk rondetafelgesprek zal worden georganiseerd over de aanpak van radicalisering.

bron:
De Morgen 08/11/2016 http://www.demorgen.be/binnenland/i...ieren-bf06dcf0/

Mening: Ik vind het heel positief dat er een onderwijsnetwerk van islamexperten is aangesteld om radicalisering bij jongeren tegen te gaan. Ik denk dat jongeren die tekenen van radicalisering tonen vaak ook nood hebben aan een gesprek. Ze gaan zich vaak afzijdig gedragen en trekken zich terug uit de sociale wereld. Sommigen zullen zich natuurlijk ook helemaal anders gedragen. Als leerkrachten in een school merken dat er iets aan de hand is met een leerlingen en ze vermoeden dat deze leerling radicaliseert, is het heel belangrijk dat ze dit meteen melden. Zo kunnen experten deze leerling nog helpen in de beginfase van zijn radicalisering. En dat lijkt me zeer belangrijk.
Met citaat antwoorden