Er waren al politiepaarden en politiehonden, maar in Zeeland en Brabant komt de politie met iets nieuws: politiebijen. De insecten gaan de Taskforce Zeeland-Brabant helpen bij het opsporen van wietkwekerijen. Dat meldt de Nederlandse regionale zender Omroep Zeeland.
Het werkt als volgt: er worden 36 bijen vastgezet in setjes van zes in een soort kruimeldief die lucht aanzuigt. Wanneer de insecten wiet ruiken, steken ze hun tong uit. Daarmee onderbreken ze een infraroodstraal, waarna er op het apparaat een lampje rood kleurt, om aan te geven dat de bijensensor afgaat. Het apparaat waar de bijen in zitten, wordt normaal gesproken gebruikt met een elektronische neus, een sensor die een bepaalde geur kan meten. Zo worden bijvoorbeeld explosieven opgespoord. Maar voor wietlucht is die elektrische neus nog niet ontwikkeld.
Daarom hebben studenten van de Wageningen Universiteit, in opdracht van de politie, onderzocht of bijen dienst kunnen doen als sensor. Die insectensoort heeft namelijk een uitstekend reukvermogen. En die proef is volgens de taskforce goed verlopen. In feite zijn de bijen getraind om te gaan likken als ze een wietlucht ruiken. Wanneer ze zich voeden aan suikerwater, worden ze tegelijkertijd aan een wietgeur blootgesteld. Zo leren ze die geur associëren met eten. Als ze de geur dus nogmaals ruiken, gaan ze meteen likken. Uit de eerste proef blijkt dat de bijen wiet op enkele honderden meters kunnen opsporen.
Volgens de taskforce heeft deze bijensensor veel mogelijkheden. Zo kunnen er wellicht ook bijen getraind worden om te reageren op andere drugs, zoals xtc. Maar het betekent niet dat de speurhond gaat verdwijnen - de bijen zijn bedoeld al aanvulling
Bron: De Standaard 5/11
http://www.demorgen.be/wetenschap/b...poren-ba08cae5/
Mening:
Ik heb eerder een dubbel gevoel bij dit artikel. Enerzijds is het een goede zaak dat men efficiënt drugs kan opsporen, anderzijds vraag ik me af of dit schadelijk is voor de bijen. Hier wordt in het artikel jammer genoeg niets over vermeld. Daarnaast hoop ik dat er nu ook meer aandacht wordt besteed aan de bijenproblematiek, zo daalt de bijenpopulatie jaarlijks met grote getallen. Zij kunnen misschien zonder ons leven, maar wij niet zonder hen. Vandaar dat ik me ook afvraag of dit ook zo schadelijk is voor hen. Ik hoop ook dat men op medisch vlak aandacht schenkt aan het potentieel van de reukzin van de bijen. Zoals aangehaald in het artikel zijn er heel wat mogelijkheden. Kunnen ze dan ook zoals honden kanker opsporen?
Misschien ook een praktische vraag: hoe gaat dit juist in zijn werk? Gaan ze heel de tijd achter de bijen aanlopen, om te kijken of ze aan het likken zijn? Of is het eerder om een vermoeden te testen, waarbij ze de bijen in een bak op enkele honderden meters afstand plaatsen van de verdachten en kijken of er dan iets gebeurt.