Enkele post bekijken
  #1  
Oud 31st October 2016, 18:45
Zoë.B*ullens Zoë.B*ullens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Zoersel
Posts: 48
Wetenschappers zetten mes in gestrande reuzenhaai

Aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent is een multidisciplinair team wetenschappers gestart met een autopsie op de reuzenhaai die zaterdagmiddag aanspoelde het strand in De Panne.

"Het is een unieke gelegenheid om zowel een uitwendig onderzoek als een dissectie van een reuzenhaai te doen", zegt taxonoom Frederik Mollen. "De kans dat we dit dier zien voor onderzoek is zeer zeldzaam. Reuzenhaaien zijn bedreigd en er is een volledig vangstverbod, waardoor vissers ze zelfs overboord moeten gooien als ze in de netten terechtkomen." Hetzelfde uitzonderlijke karakter onderstrepen onder meer ook marien bioloog Jan Haelters (KBIN) als professor Pieter Cornillie (Vakgroep Morfologie/UGent).

De reuzenhaai raakte zaterdag allicht gedesoriënteerd tussen zandbanken op een verraderlijk stuk kust voor De Panne. Een uitwendige schouwing toonde alvast geen sporen van verwondingen. Inwendig werd onder meer naar de maaginhoud gekeken. "De reuzenhaai is een planktoneter die met ver opengesperde bek in het water zwemt. Een soort baleinen filteren daarbij het water. Het dier is zeer gevoelig aan plasticdeeltjes die zich opstapelen in de maag, daarom wordt de maaginhoud ook nog gezeefd", zegt Mollen. In eerste instantie leek het er niet op dat de reuzenhaai daaraan bezweek. De relatief dunne speklaag toont dat het dier allicht al in een soort van winterrust was.

De vijf meter lange reuzenhaai weegt ruim zeshonderd kilo en bleek een jong mannetje, dat laatste werd gezien aan zijn korte (twee) penissen. Toch is er veel onduidelijkheid rond de precieze leeftijdsbepaling. "We zullen een ooglens afhalen en aan de hand van koolstofdatering de leeftijd achterhalen", zegt Mollen, verwijzende naar een recent onderzoek dat op die manier een reuzenhaai 400 jaar oud schatte.

Uit het weefsel zal onder meer een DNA-staal geïsoleerd worden en vergeleken met anderen DNA-stalen van reuzenhaaien elders. In aderen en kieuwbogen werd vandaag voorts een product ingespoten, om donderdag voort te werken aan preparaten daarvan. Ook zullen afgietsels van weefselstructuren gemaakt worden. Verder werden onder meer ook stalen van lever en milt genomen.

Het skelet zelf bestaat vooral uit kraakbeen en daardoor zullen allicht alleen de kaken geprepareerd worden voor het Morfologisch Museum. Maar het uitsnijden is een heel fragiel werk en voor het bewaren van kraakbeen komt een heel proces kijken, zo was nog te horen.

Bron:http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetens...euzenhaai.dhtml
Datum: 31/10/16 Het Laatste Nieuws

Eigen mening:
Ik vind het goed dat het dier onderzocht wordt door de universiteit van Gent. Hierdoor kunnen we meer te weten komen over het dier zelf en aan welke gevolgen deze is gestorven. Wat ook blijkt is dat de omstaanders, die toen het dier nog enigszins leefde, te druk bezig waren met foto's te nemen van het dier. Met als gevolg dat er niet genoeg handen waren om de haai terug in het water te helpen. Het kan zijn dat de omstaanders ook schrik hadden om het dier aan te raken, en ik heb genoeg ervaring met dieren om te zeggen dat ze inderdaad ook met enige voorzichtigheid moeten handelen... Ook al is het dier verzwakt. Maar al bij al, het dier is een ongevaarlijke haaiensoort. Alle beetjes helpen en persoonlijk zou ik geen moment aarzelen.
Met citaat antwoorden