Was Kanaaldoortocht Russische oorlogsvloot rookgordijn voor militaire operaties elder
Was Kanaaldoortocht Russische oorlogsvloot rookgordijn voor militaire operaties elders?
De beslissing van de Russen om een vloot oorlogsschepen door het Kanaal richting Middellandse Zee te sturen zou wel eens een rookgordijn kunnen zijn om de aandacht af te leiden van militaire operaties elders. Daarvoor waarschuwt de Britse expert in Russische veiligheidszaken Keir Giles in The Independent.
Volgens Keir was het opkrikken van de strijdkracht in het Syrische conflict niet het enige doel van de doortocht van de Russische oorlogsvloot.
Doelstellingen bereikt
"Wat me het meeste zorgen baart, is de vraag wat Rusland elders aan het doen is terwijl de media in zowel Groot-Brittannië als in Europa focussen op die indrukwekkende armada. Ze hebben al twee doelstellingen bereikt zonder ook maar iets onverantwoordelijks te doen tijdens hun tocht naar de Middellandse Zee".
"Vooreerst hebben ze de aandacht van de wereld nog maar eens gevestigd op hun militaire slagvaardigheid, wat hen helpt bij het ontraden van enig westers ingrijpen. Of dat nu van militaire aard is of niet."
"Ten tweede hebben ze de aandacht van de media en de publieke opinie gevestigd op een blinkend object dat ze in de hoogte steken om de aandacht af te leiden van belangrijker zaken die elders gebeuren".
Oekraïne
Giles herinnert eraan dat gelijkaardige technieken gebruikt zijn om militaire operaties in Oekraïne toe te dekken toen westerse regeringen "een beetje te laat" achter de intenties van de Russen kwamen.
"Het kan op een handvol plaatsen zijn: in Oekraïne, Syrië of welke plek ook waar de Russen vinden dat hun belangen en die van het Westen botsen. Dat gaat dan over heel wat plekken."
In 2014 kreeg een "humanitair konvooi" dat vanuit Rusland oostelijk Oekraïne binnentrok volop media-aandacht. Maar Anders Fogh Rasmussen, toenmalig secretaris-generaal van de NAVO, wierp toen op dat die operatie een rookgordijn was waarachter Russische troepen het Oekraïense regeringsoffensief tegen separatistische rebellen stopten. Het Kremlin blijft haar directe betrokkenheid bij dat conflict ontkennen.
Een konvooi Russische oorlogsschepen op weg naar de Middellandse Zee, voer gisterochtend door het Kanaal en werd daarbij op de voet gevolgd door de Britse marine, daarbij ondersteund door de luchtmacht.
De Russische vloot bestaat onder meer uit een vliegdekschip, een kruiser, een antiduikbootschip, een destroyer en verscheidene ondersteunende vaartuigen. Aangenomen wordt dat de vloot op weg is naar Syrië.
Geallieerden testen
"Het is duidelijk dat ze koers zetten naar het Kanaal", zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie.
De Britse marine hield met onder meer twee destroyers de Russische vloot in de gaten. Ook twee Britse fregatten escorteren de Russen. Volgens de Britse defensieminister Michael Fallon is de Russische operatie erop gericht "de reactie van de geallieerden te testen".
"Zowel onze marine als schepen en vliegtuigen van andere NAVO-leden houden de Russische oorlogsvloot nauwgezet in de gaten. De Russische operatie is duidelijk bedoeld om onze respons te testen en op zoek te gaan naar zwaktes in de alliantie. We schaduwen de vloot op de voet".
"Rusland heeft het recht in internationale wateren te opereren. NAVO-zeemachten zullen de Russische schepen onderweg naar de Middellandse Zee in de gaten houden. Deze ontplooiing van oorlogsschepen naar de oostelijke Middellandse Zee doet niet vermoeden dat Rusland werk wil maken van een politieke oplossing van het conflict in Syrië", aldus een NAVO-woordvoerder.
Volgens het Russische staatsagentschap Tass verklaarde de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu vorige maand dat het land haar 'strijdvaardigheid' van haar vloot in de Middellandse zee wil opkrikken.
"De focus zal daarbij liggen op het vrijwaren van de veiligheid van de zeevaart en andere Russische economische activiteiten op zee, naast het beantwoorden van nieuwe moderne dreigementen zoals piraterij en internationaal terrorisme", verduidelijkte Shoigu toen.
Datum: 22/10/16
Bron: Het Laatste Nieuws, overgenomen uit: The Independent, RT, The Guardian
Eigen mening:
Rusland bashen. Het zou zo een olympische discipline kunnen worden voor de westerse media. De sensatiezucht en de haat die men probeert te profileren om toch maar Rusland te kunnen demoniseren. Voor veel journalisten en sensatiezoekers zou het eens goed zijn om terug naar school te gaan en zich bekent te maken met het begrip 'internationale wateren'. Een vaarzone waar elk land, ongeacht wat er zich op dat moment afspeelt, zou door mogen varen. Want waren zouden we alleen Rusland bashen, als ze zich door deze zone bewegen? Waarom ook niet Amerika, sinds ook zij, eigenlijk niets in Europese wateren hebben te zoeken, of als we nog verder gaan kijken, hebben zij helemaal niets op het Europese vasteland te zoeken qua offensieve of defensieve doeleinden, maar toch zijn ze hier om ons zogezegd tegen een Russische interventie te beschermen. Waar tevens geen enkel bewijs voor is. Doch is het nodig om alleen maar op Rusland te bashen. Misschien omdat zij als enigste effectief iets doen tegen de Amerikaanse invloed op de wereld? En sinds de EU niets meer is dan een schoothondje van de US, doen wij er lustig aan mee om er voor te zorgen dat Rusland meer en meer in het defensieve wordt gedrukt.
Wordt het niet eens tijd dat we gaan kijken waar onze echte belangen liggen? Hoe gaat het spreekwoord? Beter een goede buur dan een verre vriend?
Sinds de nieuwe tijd hebben we kunnen vertrouwen op Rusland als bondgenoot in onze strijd met al wat niet in Europa thuis hoorde. Zo hebben ook zij ons geholpen in de 2 wereldoorlogen, al wordt dit nog vaak vergeten.
Hoogtijd om eens te kijken wat hier nu werkelijk van belang is, enerzijds het Rusland bashen omdat zij niet willen wat de US wilt dat ze doen of een sterkere vernieuwde EU maken met een buur, waar we allen nog veel van kunnen leren en nog veel mee zijn.
|