Onderwerp: Gasconflict
Enkele post bekijken
  #1  
Oud 2nd January 2006, 17:32
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Gasconflict

Gasconflict kan Nederland op kosten jagen


Nederland beschikt over voldoende gasvoorraden die kunnen worden gebruikt voor landen die in de problemen dreigen te komen door het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne. Maar aan die extra leveringen zit wel een grens. Mocht de vraag naar gas sterk toenemen, dan is een prijsverhoging denkbaar. Dat zegt Gasunie, de belangrijkste aardgasleverancier van Nederland.


De positie van Nederland als leverancier van aardgas is meer op de voorgrond gekomen door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De Russen leveren sinds gisteren minder gas aan Oekraïne omdat dat land weigert meer geld ervoor te betalen. Andere West-Europese landen dreigen hierdoor in de problemen te komen omdat ze veel gas importeren uit Rusland dat bovendien via leidingen in Oekraïne naar West-Europa wordt getransporteerd.

Geen reden tot zorg
In Nederland is er op dit moment geen reden tot zorg, zegt een woordvoerder van Gasunie. Het grootste deel van het Nederlandse verbruik komt uit het land zelf, wat uniek is binnen de Europese Unie. Er wordt wel gas geïmporteerd uit Rusland, maar hierbij gaat het om een kleine hoeveelheid. Die wordt bovendien niet via Oekraïne naar Nederland getransporteerd, maar via Wit-Rusland en Polen.

Maar andere Europese landen, zoals Duitsland, zijn wel sterk afhankelijk van Russisch aardgas. Zij kunnen nu onder meer bij Nederland gaan aankloppen. Er is ruimte voor extra leveringen, maar die is niet onbeperkt. Bovendien kan het weer een grote spelbreker worden. Mocht het plotseling heel koud worden, dan komt de grens snel in zicht. Gasunie staat met de betrokken landen in contact over de situatie die nu is ontstaan.

"Nog even donorland"
"Voorlopig zijn we nog even donorland", aldus woordvoerder Ben Warner van Gasunie Trade and Supply, dat de handel in gas voor zijn rekening neemt. Nederland zal daarbij geen voorkeurspositie krijgen, aldus de woordvoerder, die erop wijst dat Gasunie met contracten werkt en tot op zekere hoogte kan inspringen als landen in de problemen komen. Mochten de contracten niet toereikend zijn, dan moet er opnieuw onderhandeld worden over extra leveringen en dan kan de prijs oplopen, aldus de woordvoerder. Bovendien kunnen landen ook via andere kanalen naar gas op zoek gaan en dan gelden dezelfde wetten.

Behalve de gasprijs zou ook de olieprijs omhoog kunnen gaan. Woordvoerder Warner wijst erop dat in Hongarije sommige bedrijven al zijn overgestapt van gas naar olie. Als meer landen dat gaan doen, kan de prijs van olie snel omhoog gaan. Dat de vlam wat dat betreft snel in de pan kan slaan, bleek vorig jaar al, toen alleen al de dreiging van een orkaan tot hogere olieprijzen leidde.


Weblog HLN, 02/01/06 14u50
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden