Slag om Mosoel: EU verwacht Syriëstrijders die terugkeren
Als terreurgroep IS uit de Iraakse stad Mosoel wordt verdreven, zou de EU voorbereid moeten zijn op jihadisten die terugkeren naar Europa. Dat zegt eurocommissaris voor de Veiligheidsunie Julian King.
Zondagavond kondigde de Iraakse premier, Haider al-Abadi, het beleg van Mosoel aan, de laatste Iraakse stad die IS nog in handen heeft. Zo’n vier- tot achtduizend IS-strijders moeten er nu een indrukwekkende belegeringsmacht trotseren.
Eurocommissaris Julian King waarschuwt in een interview met de Duitse krant Die Welt voor de gevolgen van de val van Mosoel. ‘Ik verwacht geen massale exodus van IS-strijders naar Europa, maar ook een klein aantal van hen betekent een dreiging waar we ons op moeten voorbereiden.’
Volgens King zijn ongeveer 2.500 strijders in de oorlogszone afkomstig uit EU-landen. ‘Ervaring heeft ons echter geleerd dat slechts een klein aantal strijders terugkeren. Sommigen van hen zullen ook sterven in de strijd of doorreizen naar een nieuwe oorlog’, aldus King.
De Europese Unie zal zich volgens hem voorbereiden. ‘In het verleden was het voor IS-strijders te gemakkelijk om paspoortcontroles aan de Europese grenzen te ontwijken. We onderzoeken of we nu ook de authenticiteit van geboortecertificaten en huwelijksboekjes kunnen nagaan.’
Burgers
Het offensief creëert ook ongerustheid over het lot van een miljoen burgers die nog in Mosoel zouden wonen. Om ze op te vangen, wil de VN nieuwe vluchtelingenkampen oprichten. Volgens Lise Grande, de humanitaire coördinator van de VN in Irak, zullen Iraakse troepen de gevluchte burgers controleren om zeker te zijn dat IS-strijders niet mee vluchten.
Hoelang het offensief zal duren, is onduidelijk. Mogelijk duurt de strijd weken- of maandenlang.
Bron:
De Standaard, 18 oktober 2016
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161018_02525723
Eigen mening:
De strijd tegen IS is een dagelijks item in de actualiteit. Lezen dat er verwacht wordt dat enkele IS-strijders terug naar Europa trekken nadat ze Mosoel verlaten, werkt niet geruststellend voor de burgers in Europa. Daarom vind ik het goed dat ook via de actualiteit wordt duidelijk gemaakt dat er extra controles komen om dit op te vangen. Met andere woorden, de EU is zich hiervan bewust en neemt maatregelen.
Ondanks dat het nieuws omtrent het verjagen van de IS-strijders uit Mosoel onrust kan opwekken, ben ik van mening dat dit een goede oplossing kan zijn. Op deze manier worden de IS-strijders uit elkaar gehaald waardoor ze minder sterk staan en zo minder kunnen aanrichten. Ik maak wel de bedenking dat op deze manier de IS-strijders op meerdere plaatsten, meer verspreid, actief kunnen worden.