Enkele post bekijken
  #1  
Oud 18th October 2016, 08:24
Elien.S*mers Elien.S*mers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Wommelgem
Posts: 93
Bijna een op drie bedrijven krijgt vacatures niet ingevuld

Bijna een op drie bedrijven krijgt vacatures niet ingevuld

18/10 om 07:03

De spanning op de Vlaamse arbeidsmarkt neemt toe, zo wordt bevestigd door een enquête van Manpower. Bijna een op de drie werkgevers in Vlaanderen ondervindt moeilijkheden om vacatures ingevuld te krijgen, terwijl in Brussel en Wallonië de krapte afneemt.

Uit de peiling blijkt dat 24 procent van de 751 door Manpower ondervraagde bedrijven moeilijkheden ondervindt om vacatures in te vullen. Dat zijn er evenveel als vorig jaar.

Wel zijn er grote verschillen tussen de gewesten. Zo ondervindt in Vlaanderen 31 procent van de werkgevers moeilijkheden: een stijging met 5 procentpunt tegen 2015. Dat staat in schril contrast met de Waalse arbeidsmarkt, waar de spanning is afgenomen met 5 procentpunt tot dertien procent. Ook in Brussel was er een afname van de spanning, met vier procentpunt tot 22 procent.

Volgens woordvoerder Marc Vandeleene is het vooral een kwestie van kwantiteit. ‘In sommige regio’s, zoals in West-Vlaanderen, is er amper werkloosheid en is het aantal kandidaten erg beperkt. Ook trekt de economie meer aan in Vlaanderen.’

Klassiek zijn vooral technische profielen, ICT-ers en geschoolde arbeiders moeilijk te vinden. In Vlaanderen voeren chauffeurs de lijst aan van knelpuntberoepen. ‘De logistieke sector trekt erg aan in Vlaanderen. De spanning op de arbeidsmarkt is in die sector dan ook het grootst’, klinkt het bij Manpower. Ook artsen, verplegend en niet-verplegend zorgpersoneel komen in de top tien.

Veel bedrijven proberen de vacatures in te vullen via interne opleiding: 51 procent van de bevraagde werkgevers investeert in vorming en opleiding, tegen 17 procent vorig jaar

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161018_02525295

Eigen mening: Het is een algemeen gekend probleem bij de knelpuntberoepen dat de vacatures niet ingelost geraken. Een aantal van een op drie bedrijven, dat is best veel. Dat is niet enkel een probleem voor de werkgevers en hun bedrijven, maar ook zeker voor de maatschappij. Wanneer het aantal verplegend personeel sterk zou beginnen dalen door bijvoorbeeld vele pensioenen en weinig nieuwe werkkrachten, dan kan het zijn dat een aantal ziekenhuizen niet meer op 100% zullen kunnen draaien. Dat niet alleen, eveneens bij de logistieke sector zouden we veel hinder ondervinden. De vraag die ik me nu alleen stel bij dit artikel, is wat ze eraan gaan veranderen. Het is gemakkelijk om hier een feit neer te poneren en te zeggen “Dat is het probleem”. Toch zullen we met oplossingen moeten komen. Zo vind ik het geen slecht idee om de opleidingen te bekijken en hen eventueel aantrekkelijker te maken. Verder zouden ze ook eens kunnen toelichten wat alle jobs inhouden zodat er tenminste mensen zijn die weet hebben van de mogelijkheid tot dergelijke jobs. ICT-ers komen we inderdaad te kort, dat maakt de arbeidsmarkt voor afgestudeerden iets makkelijker, maar een tekort is nooit goed. Ik denk dat we zowel op de arbeidsmarkt als in de opleidingen moeten gaan kijken om te kunnen concluderen van wat dit een gevolg is. Uiteraard staat kennis hoog aangeschreven in onze maatschappij, maar dat mag geen reden zijn om andere beroepen te doen verdwijnen of hen af te schrijven.
Met citaat antwoorden