Steeds meer bedelaars in ons land worden uitgebuit. Dat schrijft het federaal migratiecentrum Myria in haar jaarverslag over mensenhandel en mensensmokkel.
In totaal werden vorig jaar tien dossiers opgestart rond uitbuiting van bedelaars, bevestigde Stef Janssens van Myria in De Ochtend op Radio 1. 'Op een totaal van 150 dossiers rond mensenhandel lijkt dat weinig, maar het gaat wel om een reëel probleem.'
'Vooral vrouwen worden gerekruteerd in hun herkomstland met de belofte van een job en een beter leven in België en zodra ze aankomen, verzeilen ze in een situatie van afhankelijkheid of worden ze slachtoffer van mensenhandel via bedelarij', meldt Myria in haar jaarverslag.
De focus in dat verslag ligt deze keer op mensenhandel met het oog op uitbuiting van de bedelarij. Een netelig onderwerp, klinkt het, want 'bedelarij is uiteraard niet altijd een vorm van mensenhandel'. Daarom blijft het volgens Myria nodig om de bedelarij en de uitbuiting ervan beter te definiëren, 'bijvoorbeeld door middel van een richtlijn van het strafrechtelijk beleid'.
Myria focust in het verslag op de Romagroepen, waarbinnen bedelarij vaak gezien wordt als een overlevingsstrategie, vooral voor vrouwen. Vooral de situatie van minderjarigen is volgens Myria in dat verband 'bijzonder zorgwekkend'.
'Voorrang geven aan dossiers met minderjarigen'
Het Federaal Migratiecentrum vindt daarom een eenvormige aanpak van bedelarij cruciaal, met name bij de verbalisering van de feiten. Politiediensten en magistraten zouden bedelaars voor wie er indicaties voor uitbuiting bestaan in de eerste plaats moeten beschouwen als potentiële slachtoffers en niet als mensen die overlast veroorzaken.
'We vinden ook dat de magistraten zich meer zouden moeten vastbijten in mensenhandeldossiers rond uitbuiting van de bedelarij, bijvoorbeeld door voorrang te geven aan dossiers waarbij minderjarigen betrokken zijn', aldus Myria.
Bron: De Standaard, 13/10/2016,
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161013_02516913
Eigen mening:
Ik vind het allereerst erg dat er vandaag de dag nog armoede en bedelaars bestaan en dat uitbuiters vrouwen en kinderen inzetten om te gaan bedelen, zodat zij geld binnenkrijgen. Deze kinderen zullen nooit een goed leven krijgen, zeker niet als ze niet op tijd ontdekt worden door de politie. Ik vind dat ze veel sneller en harder moeten optreden voor het erger wordt. Want het geld dat de vrouwen en kinderen verdienen met het bedelen zal na een tijd niet meer genoeg zijn voor die uitbuiters en dat zullen zij de vrouwen en kinderen aanzetten tot misschien wel prostitutie. Ik snap ook dat dit tot frustratie kan werken van echte bedelaars, omdat het nu moeilijker is voor de politie te weten wie echt en wie geen echte bedelaar is. Voor de echte bedelaars zouden ze dus oplossingen moeten vinden, omdat armoede in 2016 niet meer kan.