Enkele post bekijken
  #1  
Oud 12th October 2016, 19:51
Laura.V*ndenborne Laura.V*ndenborne is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Turnhout
Posts: 50
N-VA wil dat Vlaams Parlement zelf pensioenleeftijd verhoogt

N-VA wil bekijken hoe het Vlaams Parlement zelf de pensioenleeftijd van de leden kan verhogen tot 67, omdat de discussie tussen de parlementsvoorzitters te lang aansleept. Dat zegt fractieleider Matthias Diependaele woensdag. In de Kamer komt er een gelijkaardig initiatief. “De meerderheid heeft in de Kamer al een akkoord”, zegt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten.

Vorige maand raakten de voorzitters van alle Belgische parlementen het erover eens dat alle nieuwe parlementsleden tot 67 zullen moeten werken. Een concrete uitwerking van dat principe is er echter nog steeds niet. Ook de vergadering van woensdagochtend bracht geen doorbraak. “We hebben min of meer een stap vooruit gezet”, zei Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) aan Villa Politica (Eén). “Voor mij ligt het allemaal niet zo moeilijk, voor anderen blijkbaar wel. Sommigen willen uitzonderingen. Vraag is dan dewelke. We moeten proberen tot een redelijk compromis te komen.”


Trekken en sleuren

N-VA-fractieleider Diependaele is naar eigen zeggen niet verrast. “Het is geweten dat Jan Peumans en Siegfried Bracke al maanden trekken en sleuren om vooruitgang te boeken in dit dossier, maar dat het zeer moeilijk is om de Franstaligen daarvan te overtuigen en mee te krijgen in deze hervormingen. Voor ons is het even duidelijk als evident: wat geldt voor de werkende Vlaming, geldt ook voor politici.”

De partij wil daarom initiatief nemen in het eigen parlement. “Het Vlaams Parlement kan op eigen houtje een pensioenregeling goedkeuren. Ik zal daarom dit dossier bespreken op het Uitgebreid Bureau, om te bekijken hoe we hier verder werk van kunnen maken.”

Afspraken gemaakt

De meerderheidspartijen in de Kamer hebben al impliciet afgesproken dat er een gelijkschakeling komt van de pensioenen van de Kamerleden met die van andere werknemers. De regering is daarvan op de hoogte en het is ook al in de begrotingsbesprekingen aan bod gekomen. Dat zegt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten in reactie op het eigen voorstel dat N-VA wil indienen.

“Dat komt er eenvoudig op neer dat parlementairen aan dezelfde pensioenvoorwaarden gebonden zijn als andere werknemers”, verduidelijkt fractieleider Peter De Roover. “Over dat principe leek er binnen de Kamer overeenstemming te bestaan en daarop bouwen wij verder.” De parlementsleden zouden daarbij min of meer op dezelfde overgangsmaatregelen kunnen rekenen als uit de normale pensioenhervormingen.

CD&V reageert verbaasd op de N-VA-demarche. “Onder de meerderheidspartijen is impliciet al afgesproken dat we naar een gelijkschakeling gaan”, verduidelijkt Verherstraeten. “De regering is daar al van op de hoogte.” De christendemocraten zien ook niet goed in waarom N-VA nu plots zo snel wil gaan. “In de loop van de legislatuur gaat niemand op pensioen”, klinkt het. “Het kan dus gerust nog een maand duren, of zelfs langer.”

Bron: Het Nieuwsblad, N-VA wil dat Vlaams Parlement zelf pensioenleeftijd verhoogt, 12/10/2016, http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161012_02515513

Eigen mening:
Het feit dat bepaalde politici ervan overtuigd zijn dat "wat geldt voor de werkende Vlaming, ook geldt voor de politici" is een hele vooruitgang.
Ik vind het jammer dat de Franstalige niet achter dit voorstel staan.
Enerzijds is het goed dat men probeert de kloof tussen de gewone burgers en de politici te verkleinen, anderzijds zijn er nog veel andere items waar aan gewerkt moet worden, denk maar aan de salarissen.
Iedereen is gelijk voor de wet, ongeacht het beroep dat we uitoefenen.
Enkel voor arbeidsintensieve beroepen moet er wel een uitzondering gemaakt worden.
Met citaat antwoorden