Enkele post bekijken
  #1  
Oud 12th October 2016, 09:47
Magalie O*stvogels Magalie O*stvogels is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Schoten
Posts: 97
Regering knokt voor overleven

Door een meerwaardebelasting op aandelenverkoop te koppelen aan het stimuleren van investeringen in bijvoorbeeld startende ondernemingen, hoopt premier Charles Michel (MR) zijn regering te redden. De partijen zitten weer rond de tafel, maar de tegenstellingen blijven groot.


Minister Reynders staat na de onderhandelingen de pers te woord.
Drie dagen heeft premier Michel voor hij zijn begroting aan Europa moet voorleggen. De tabel met cijfers ligt klaar, maar de grote fiscale hervormingen die hij wil doorvoeren, zijn nog lang niet rond. CD&V vond de invoering van de meerwaardebelasting een regeringscrisis waard. Nadat de partij maandagavond het regeringsberaad staakte en Michel zijn State of the Union noodgedwongen moest uitstellen, werden de onderhandelingen gisteravond hervat. Zonder resultaat vooralsnog, al dient er zich wel een uitweg aan.

Open Vld kwam met een mogelijke oplossing aandraven, op aangeven van de premier zelf. Vicepremier Alexander De Croo pleitte ervoor om investeren in bedrijven fiscaal te stimuleren. "Er staat meer dan 260 miljard euro op spaarboekjes geparkeerd, een recordbedrag", zei hij. "Dat moeten we activeren. Hoe zorgen we ervoor dat mensen die willen investeren in onze economie beloond worden in plaats van altijd maar meer belast?" Hij verwijst naar de wet Cooreman-De Clercq, die in de jaren 80 mensen moest aanzetten om hun geld in aandelen te pompen.

Met veel bravoure

Indien Open Vld die maatregel binnenhaalt, dan zou CD&V een afgeslankte vorm van de meerwaardebelasting kunnen krijgen. Het principe van de wortel en de stok zou dan worden toegepast. De vaststelling is dat te veel rijken op een berg geld zitten waar de economie weinig aan heeft. Wie juist investeert, zoals in kleine, startende bedrijven, kan genieten van het belastingvoordeel. Wie te veel speculeert, wordt bestraft. "We moeten de discussie open durven te voeren", klonk het bij Open Vld.

Het zou in elk geval passen in het grote investeringspact dat Michel met veel bravoure heeft aangekondigd. Hij zou Open Vld de piste hebben aangeboden, omdat de partij nog maar weinig heeft kunnen binnenhalen tijdens de begrotingsgesprekken. De andere partijen wensten gisteravond nog niet te reageren.


Toch heeft Michel nog heel wat masseerwerk. De christendemocraten houden vast aan hun meerwaardetaks. Volgens hen heeft financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) slecht gerekend bij zijn hervorming van de vennootschapsbelasting. "Er zullen allicht weer gaten vallen", klonk het bij CD&V-voorzitter Wouter Beke. Zijn meerwaardetaks zou dan de oplossing zijn. "Het een kan niet zonder het ander", stelde hij. CD&V is bereid te praten over de concrete invulling van de taks. Maar hoever willen de christendemocraten Open Vld tegemoetkomen, dat de nieuwe belasting het liefst in een zo beperkt mogelijke vorm ziet?

CD&V speelt het hard. De timing is daarbij cruciaal. Ze vrezen dat hun hervorming op de lange baan wordt geschoven. In de nacht van maandag op dinsdag kwamen zij met een ultiem voorstel. Ze eisten dat de meerwaardetaks tegen eind dit jaar wordt uitgewerkt en ingevoerd, samen met de hervorming van de vennootschapsbelasting. Toen de andere partijen hier niet wilden op ingaan, werden de onderhandelingen opgeschort.

Onder nul

Premier Michel moest daardoor zijn State of the Union uitstellen, een forse blamage. Het parlement kwam dan wel samen, maar de regeringsbanken bleven leeg. Na een heftig debat kwam uiteindelijk minister voor Middenstand Willy Borsus (MR) opdagen.


Op de achtergrond trok Michel de gesprekken weer op gang. Gisteravond zaten de topministers weer enkele uren samen. Meer dan het opnieuw overlopen van de standpunten zat er niet in. Het vertrouwen zit zwaar onder nul, maar niemand heeft baat bij nieuwe verkiezingen, zeker CD&V niet. Vandaag praten ze voort.


Bron:
De Morgen, Regering knokt voor overleven, 12/10/'16, http://www.demorgen.be/politiek/reg...leven-b00c711c/


Eigen mening:

Feit is dat er sowieso een oplossing moet komen om de regering te redden en dat men met concrete oplossingen zal moeten komen om Michels begroting op tijd klaar te krijgen. De basis van het voorstel van de Open Vld, die een meerwaardetaks willen invoeren, is naar mijn mening deels de oplossing. Enkel de uitvoering die Open Vld hieraan wil geven vind ik fout. Ik pleit eerder voor de minder strikte aanpak van CD&V. Ja, de dag van vandaag staat er erg veel geld op de spaarboekjes. Meer dan ooit zelfs. Maar is dat een reden om mensen dubbel te belasten als ze het te bond maken op de beurs? Of net te belonen als ze investeren in kleine, startende bedrijven? Onze Belgische economie is er al jaren op gericht om te ondernemen en zoveel mogelijk economische groei te bereiken. Ondernemers nemen risico's en hun investeringen falen of worden een groot succes, wat zorgt voor een bloei van de economie. Aan de praktische uitvoering van de meerwaardetaks moet nog hard gewerkt worden. Er moeten duidelijke normen gesteld worden, die voor elke burger, investeerder of niet acceptabel zijn.
Met citaat antwoorden