26th September 2016, 22:49
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Tielen
Posts: 47
|
|
Een op drie ziekenhuizen in het rood
32 van de 91 algemene ziekenhuizen in België draaien operationeel met verlies. Dat zijn er 7 meer dan vorig jaar.
De ziekenhuissector in België blijft financieel naar adem happen, zo blijkt uit een jaarlijkse studie van staatsbank Belfius. Operationeel draait één op drie algemene ziekenhuizen met verlies. En bij de rest van de ziekenhuizen is de winst marginaal klein: in totaal 106 miljoen euro, een daling met bijna 30 procent in vergelijking met een jaar eerder. ‘Dat is ontzettend weinig. Deze doorlichting toont dat de ziekenhuizen financieel zeer kwetsbaar blijven’, waarschuwt Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius.
Vooral de ziekenhuisdiensten (consultaties, overnachtingen, zorg) kosten de ziekenhuizen geld. Per 100 euro omzet wordt daar 3,5 euro verlies gemaakt. Dat wordt bij de meeste ziekenhuizen wel gecompenseerd door inkomsten uit geneesmiddelen en medisch-technische diensten zoals het nemen van bloedstalen en radiografie. Maar uit de studie blijkt ook dat de kwetsbare groep ziekenhuizen die deze verliezen niet meer kan compenseren, steeds groter wordt.
Bovendien dreigen er donderwolken aan de horizon. De overheid wil besparen en heeft de afgelopen jaren de meeste subsidies bevroren, met uitzondering van de enveloppe voor investeringen in nieuwe infrastructuur. En dat terwijl de vergrijzing de komende jaren zal zorgen voor een forse stijging van het aantal activiteiten.
‘Er komen de komende jaren massaal 80-plussers bij, waardoor het kostenplaatje voor de ziekenhuizen nog fors zal stijgen. En je zit nu al met problemen om alles gefinancierd te krijgen’, legt Gielens de vinger op de wonde. Volgens hem moet de sector zich anders gaan organiseren en financieren, zo niet dreigen heel wat ziekenhuizen tegen een financiële muur aan te lopen.
Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block, is volop aan het werken aan zo’n nieuw financierings- en organisatiemodel. Bijvoorbeeld door elke ziekenhuis niet meer elke ingreep te laten uitvoeren, samenwerkingen tussen ziekenhuizen op te zetten per regio en meer in te zetten op lokale basiszorg. Tegen eind dit jaar zouden er concrete voorstellen op tafel moeten komen.
Bron: de Standaard
Datum: 26/09/16
Eigen mening: Doordat de overheid besparingen wil uitvoeren, en de voorbije jaren dit al heeft gedaan, zijn de ziekenhuizen in nood. Ik vind het absoluut geen goede zet om zo'n belangrijk onderdeel voor de maatschappij te bekijken als iets waar je besparingen bij kan uitvoeren. Zeker als het algemeen bekend is dat de vergrijzing elk jaar toeneemt.
|