Bedrijven niet klaar voor rookwet
Verstokte rokers hebben nog welgeteld een week. Daarna zal in vrijwel alle Belgische bedrijven en overheidsinstellingen een onverbiddelijk rookverbod gelden. De wet garandeert alle werknemers vanaf 1januari een rookvrije werkomgeving. Ongeveer een derde van de bedrijven en instellingen laat roken op het werk nu nog toe. Maar de afgelopen maanden heeft het Belgische bedrijfsleven tal van inspanningen gedaan om alvast in te spelen op de nieuwe wet.
In één op de drie Belgische ondernemingen mag op de werkvloer gerookt worden. Tenzij die bedrijven hun beleid voor 1 januari wijzigen, zullen zij volgend jaar in overtreding zijn. Dan hebben alle werknemers immers recht op een rookvrije werkomgeving.
Het onderzoeksbureau ZebraZone heeft in opdracht van het sociaal-managementsbedrijf Securex 1.677 Belgische werknemers ondervraagd. Daaruit blijkt dat de rookvrije werkomgeving in 30 procent van de bedrijven nu nog een utopie is.
In 33 procent van de bedrijven daarentegen bestaat al een algemeen rookverbod, en in 40 procent van de bedrijven mag alleen in een speciale ruimte worden gerookt.
Dat laatste is volgens de nieuwe wetgeving ook na 1 januari 2006 nog toegelaten, op voorwaarde dat de ruimte voor niets anders dan roken wordt gebruikt.
Ongeveer 30 procent van de bedrijven daarentegen voldoet nog niet aan de nieuwe wettelijke bepalingen. Die ondernemingen laten het roken expliciet toe (10 procent), of hebben helemaal geen regels, waardoor in principe het ,,hoffelijkheidsprincipe'' geldt (20 procent).
Uit de enquête blijkt ook dat rokers in de minderheid zijn. Minder dan 30 procent van de werknemers steekt geregeld een sigaret op.
Bij de jongere werknemers loopt het aandeel rokers op tot 37 procent. Rokers zijn ook oververtegenwoordigd bij de mannen (35 procent), arbeiders (43 procent), werknemers in de privé-sector (31 procent) en personeel van kleine bedrijven (38 procent).
Zo'n 16 procent van de bedrijven biedt zijn werknemers een rookstopbegeleiding aan. De vraag naar deze diensten is de afgelopen maanden opvallend gestegen. Sommige organisaties kunnen de vraag bijna niet bijbenen en werken met wachtlijsten.
www.destandaard.be