Na een 8-tal maanden van politieke stilstand lijkt er eindelijk een doorbraak te zijn bij de regeringsvorming in Spanje. Uittredend premier en formateur Mariano Rajoy mag van zijn rechtse Partido Popular (PP) onderhandelingen opstarten met het rechtsliberale Ciudadanos. Of die onderhandelingen ook iets zullen opleveren, is vandaag echter nog verre van duidelijk.
Al sinds december vorig jaar is Spanje als het ware politiek verlamd. Toen kwam er eind aan het decennialange duopolie van de rechtse PP en de socialistische Partido Socialista Obrero Español (PSOE). Omdat geen van de twee grote partijen erin slaagde een nieuwe regering op de been te brengen, kwamen er in juni nieuwe verkiezingen, maar ook die lijken tot nu toe geen soelaas te bieden.
AP
Albert Rivera
Omdat noch de PP noch de PSOE alleen een regering kunnen vormen, moeten ze ofwel met elkaar in zee, ofwel moeten ze gaan praten met de kleinere partijen. Omdat premier Rajoy en PSOE-leider Pedro Sanchez het niet met elkaar kunnen vinden, hengelt Rajoy als formateur nu naar de steun van Ciudadanos.
Albert Rivera, de leider van Ciudadanos, heeft echter zes voorwaarden geformuleerd voor hij aan tafel wil gaan zitten met Rajoy. Centraal daarbij staat de strijd tegen de corruptie, en dat ligt dan weer erg gevoelig binnen de Partido Popular, die de laatste jaren talloze kern in opspraak is gekomen in allerlei onfrisse affaires.
Na een vergadering van het directiecomité van de PP zegt Rajoy dat hij "de toestemming om met Ciudadanos te onderhandelen" heeft gekregen. Hij zegt niet of de PP ingaat op de zes voorwaarden van Ciudadanos. "Niemand heeft met een woord gerept over de voorwaarden", zegt Rajoy.
Er is meer nodig dan praten
Maar goed: de formateur mag nu dus echt gaan onderhandelen. Maar of die onderhandelingen zullen uitmonden in een echt coalitieakkoord is vandaag nog koffiedik kijken, en zelfs indien dat zo zou zijn, is dat nog niet genoeg voor een meerderheid in het parlement. De PP heeft maar 137 parlementszetels, Ciudadanos 32. Niet genoeg dus voor een meerderheid van 176 van de 350 zetels.
Een rechtse minderheidsregering zou het trouwens absoluut niet gemakkelijk krijgen in het parlement, want de PSOE en het linkse Unidos Podemos hebben al duidelijk te kennen gegeven dat ze zo'n regering zullen wegstemmen.
Er zullen dus nog heel wat politieke gevechten in de Spaanse arena moeten worden gevoerd voor de politieke crisisstier de doodsteek zal toegediend krijgen. Of het toekijkende publiek door al die politieke bravoure geboeid zal blijven, is onzeker.
Bron:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2744054
Eigen mening: In Spanje zit de werking van de politiek zeer vreemd in elkaar. Als er een winnaar uit de bus komt (Partido Popular) dan heeft deze een meerderheid nodig oftewel een coalitie. Niets speciaal tot zover want dat is (bijna) overal wel zo. Echter, in Spanje staan ze niet echt te wachten voor een coalitie, want daar zijn de andere partijen ongelooflijk kinderachtig door steeds niet te willen onderhandelen. Het toppunt is nu, als de Partido Popular er niet in slaagt een regering te vormen, mag een andere partij het proberen. Dus de tweede grootste partij Partido Socialista (links) mag het dan eens proberen. Ze blijven immers "nee" zeggen tegen Rajoy. Hoe kinderachtig kan je zijn! Het land ligt er overhoop bij en enkel en alleen omdat de linkse partijen ongelooflijk idioot doen (zoals gewoonlijk). Hela hola! Het kan nog erger! Ik citeer: "PSOE en Podemos hebben al duidelijk te kennen gegeven dat ze een rechtse regering zullen wegstemmen." Dan vraag ik mij toch af waarom er nog een democratie bestaat als die linkse partijen toch alles tegenhouden? De mensen hebben toch gestemd? Als de meerderheid nu op een rechtse partij wilt stemmen, dan vind ik dat je de moed moet hebben om naar de kiezers te luisteren. In de Spaanse krant "El Periódico) had ik onlangs een interview met Micaela Navarro gelezen, de partijvoorzitter van de PSOE. Daarin zei ze het volgende: "Iedere rechtse regering zal door ons weg gestemd worden. Het kan niet zijn dat een corrupte regering aan de macht komt in Spanje." Dat is toch ongelooflijk? Rajoy en zijn partij heeft een verleden, dat klopt. Maar de socialisten daar ook! Zo herinneren we ons allemaal Felipe Gonzalez die mensen van de ETA liet martelen en vermoorden. Dat was allemaal opgezet spel door de socialistische regering van toen! Ik zeg dan, houd in godsnaam je mond! Om een lang verhaal kort te maken: In Spanje zijn ze nog niet aan de nieuwe aardappelen.