De man die zaterdag in Charleroi twee agentes aanviel met een machete, stond bij de gerechtelijke diensten in ons land niet gekend voor enige terroristische feiten. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontkende vanmorgen in De ochtend op Radio 1 ook dat hij een strafblad had. Wel had hij twee bevelen om het land te verlaten, niet opgevolgd.
Dat de man gekend was bij het gerecht, klopt niet, stelt Francken. Hij had namelijk geen strafblad. "Wel werd hij ooit betrapt op het bezit van hasj of andere drugs, en kreeg hij een pv omdat hij zijn busabonnement had gewisseld met dat van zijn broer." Beide zaken werden geseponeerd. "Hij was helemaal niet gekend voor terroristische doeleinden", aldus Francken nog.
Maar de aanvaller, die twee agentes verwondde en daarna door een derde agent werd doodgeschoten, verbleef wel degelijk illegaal in ons land, sinds 2012 al. Nochtans kreeg hij al twee keer het bevel om het grondgebied te verlaten. De man, een 33-jarige met de Algerijnse nationaliteit, volgde die bevelen dus niet op. Bovendien bestaat er geen akkoord tussen Algerije en België, waardoor een gedwongen uitzetting heel moeilijk verloopt, erkent Francken.
"We werken al jarenlang heel moeilijk samen met Algerije. Vaak wordt er een welles-nietesspelletje gespeeld of de personen in kwestie Marokkanen zijn of niet. We zetten ongeveer twee illegale Algerijnen per week uit, maar dat is maar een schijntje van het totale aantal."
Moeizaam
Francken onderhandelt naar eigen zeggen om de twee maanden met de ambassadeur van Algerije om een bilateraal akkoord te kunnen afsluiten, maar die contacten verlopen moeizaam. Toch hoopt de staatssecretaris om binnenkort een akkoord af te sluiten zodat naast de Algerijnse nationale luchtvaartmaatschappij ook JetairFly vanuit Charleroi illegale Algerijnen kan laten overvliegen.
"Bovendien is het eigenlijk aan Europa om te onderhandelen", aldus Francken nog. "Al sinds 2002 probeert de Europese Commissie een akkoord te bereiken met Algerije en Marokko. Veertien jaar lang loopt dat nu. Met Marokko heb ik uiteindelijk zelf een bilateraal akkoord bereikt, wat eigenlijk nog niet eens mag." Francken hoopt nu eenzelfde akkoord met Algerije te kunnen afsluiten.
Naast de problemen met de gedwongen terugkeer, pleit Francken bij zijn collega's in de regering ook voor extra opvangplaatsen in de gesloten detentiecentra van de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat aantal is nu teruggebracht tot 400, maar Francken wil er minstens 1.000. "Het heeft weinig zin om iemand daar op te vangen als het land in kwestie keer op keer weigert om die personen opnieuw op te nemen."
Bron: http://www.demorgen.be/binnenland/-...risme-b3ae8166/
Eigen mening:
We weten ondertussen dat België op vlak van migratie niet functioneert zoals het zou moeten. Hoe kan het dat de dader van deze terreurdaad, net als nog duizenden andere illegalen reeds een bevel hebben gekregen om het land te verlaten, maar dit toch nog steeds niet gedaan hebben? Er worden veel nieuwe voorstellen besproken en ingediend, maar we zien nauwelijks actie ondernomen worden. Het duurt maanden, soms jaren vooraleer een bepaalde wet wordt aangenomen in België, zoiets is toch abnormaal?? Men zou beter eens wat meer samenwerken om een beeld te kunnen krijgen van die illegalen die een uitwijzingsbevel reeds één of meerdere malen genegeerd hebben en deze onmiddellijk een zware sanctie geven voor het niet opvolgen van bevelen en orders van de Staat.