In navolging van het referendum over de brexit in het Verenigd Koninkrijk, roepen de extreemrechtse politici Tom Van Grieken (Vlaams Belang) in Vlaanderen, Geert Wilders in Nederland en Marine Le Pen in Frankrijk op tot gelijkaardige referenda in de andere lidstaten van de EU.
"Dit is een historische kans voor een bescheidener en efficiënter Europa", zegt Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang in een reactie op de uitslag van het Britse EU-referendum. "Deze uitslag toont aan dat de democratische dominosteen richting implosie is gevallen."
Europa moet zich volgens hem opnieuw tot haar kerntaak beperken, "het schrappen van handelsbelemmeringen". In dit scenario kiest Vlaams Belang "resoluut voor een vlexit". "Wij bedanken immers voor een "België in het groot", waarin de Vlamingen moeten opdraaien voor landen die hun huishouden niet op orde houden en een politiek krijgen opgedrongen waarvoor ze niet hebben gekozen."
"Eurofile elite is verslagen"
"Donderdag 23 juni gaat de geschiedenis in als "Independence Day"", reageert Wilders triomfantelijk op de uitslag van het referendum. "De eurofiele elite is verslagen. Groot-Brittannië wijst Europa de weg naar de toekomst en de bevrijding. Het is nu tijd voor een nieuwe start, vertrouwend op eigen kracht en soevereiniteit. Ook in Nederland."
Wilders roept meteen op tot een gelijkaardig referendum in Nederland. "Wij willen weer de baas worden over ons eigen land, ons eigen geld, onze eigen grenzen en ons eigen immigratiebeleid. Als ik premier word, dan komt ook hier in Nederland een referendum over het verlaten van de Europese Unie. Laat het Nederlandse volk spreken."
"Dit is een overwinning van de vrijheid", schrijft Le Pen op haar beurt op Twitter. "Zoals ik al jaren vraag, moeten ook Frankrijk en de andere landen van de EU een referendum over hun lidmaatschap krijgen."
Sociale media
Het idee van een "nexit" is intussen een eigen leven gaan leiden op de sociale media. Gisteren is op onder meer Twitter en Facebook ongeveer 1.500 keer gesproken over een "nexit". Dat was vanmorgen om 10.30 uur al 5.000 keer.
Ook in buitenlandse media wordt gesproken over de mogelijkheid dat Nederlanders zullen aandringen op een eigen referendum. Zo berichtte de Britse versie van Metro over een mogelijke "nexit" met een foto van Wilders.
De naam van Wilders valt online ook opvallend vaak in combinatie met de term "nexit". Vandaag gebruikt ongeveer 1 op de 7 mensen die het over een "nexit", hadden ook de naam van de omstreden politicus.
Bron:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/b...9?eid=1.2694512
Eigen mening: Het is precies in de mode, de eerste letters van je land nemen en er "exit" achter plakken. Een leuk spelletje, welk land is het? --> Dexit, Nexit, Zwexit, Grexit, Spexit, ... En zo ook "Vlexit". Want blijkbaar "Bexit" behoort dan niet tot de mogelijkheden. Ach wat, ik vind dat de mensen behoorlijk bang worden gemaakt over vertrekken uit de EU. Op zich hoeft het niets slecht te betekenen. Alhoewel heeft de EU ook enorme voordelen waar ik ook dan denk van "hmm ja dan zijn we die wel kwijt". Maar kijk, Europa wijst altijd met het vingertje en dat ben ik ook wel grondig beu. Ik ben niet zo zeer tegen Europa maar tegen DIT Europa. Wij moeten ons maar laten overspoelen en geld afgeven richting Zuiden. Zo zijn we niet getrouwd. Ik denk dat het niet zo slecht is om er ook eens serieus over na te denken. We krijgen wel allemaal economische horrorverhalen te horen maar waarom moet het dan meteen uitgesloten worden? Zoals het nu is, gaat het toch niet. Stel dat nog andere landen volgen zoals Frankrijk en Nederland, dan wordt Europa langzaam een Europa met alleen de economische ramplanden zoals Griekenland en Italië. Dan moeten we als Vlamingen dus akkoord zijn met het feit dat we geld blijven geven zonder dat eigenlijk een oplossing wordt gevonden. Wat er wel gebeurt, is dat de problemen worden verschoven.
Ik ben ook een enorme voorstander van referenda. Ik denk dat als wij ook eens onze mening echt mogen geven, dat de politici grote ogen gaan trekken. We moeten het alleen aandurven. Ik kijk graag uit naar Nederland en Frankrijk hun keuze.
Wat ik al zei, ik ben ook niet helemaal tegen Europa, maar dit Europa is een ramp. We zitten met (nu 27) staten met allemaal verschillende snelheden. We kunnen toch beslissen dat er meer macht wordt gegeven aan de staten en niet nog meer en meer aan Europa zelf. De vluchtelingencrisis zou niet zo'n groot probleem geweest zijn, moest Europa het anders hebben aangepakt. Maar natuurlijk, in de Europese Unie zitten we wel "veilig" (alhoewel).