21st May 2016, 14:30
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Morkhoven
Posts: 77
|
|
Controleurs betrappen elke dag 100 valse zieken
Controleartsen van de grootste vijf controlebedrijven hebben vorig jaar meer dan 21.400 zieke werknemers en ambtenaren vervroegd terug naar het werk gestuurd. Dat zijn er 100 per werkdag, blijkt uit een rondvraag door De Tijd. De onderzochte werknemers waren niet echt ziek, al genezen of mochten langer thuisblijven dan hun toestand verantwoordde.
Alles samen hebben de controleartsen vorig jaar meer dan 310.000 controles uitgevoerd, of zo’n 1.500 per werkdag. Dat betekent dat 1 op de 15 gecontroleerde werknemers en ambtenaren opnieuw aan het werk wordt gezet. De controles worden uitgevoerd op vraag van de bedrijven.
Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) vindt het een goede zaak dat de controles focussen op werknemers die weer aan de slag kunnen. Maar ze wijst erop dat bedrijven naast controle ook werk moeten maken van het voorkomen van ziektes.
Ziektebriefjes
Volgens de controleartsen schrijven huisartsen te gemakkelijk een ziektebriefje en ze laten hun patiënten te lang thuis. Vorig jaar werden zeven artsen geschorst omdat ze onterecht ziektebriefjes uitschrijven, blijft uit cijfers van de Orde der Artsen.
Bron: De Standaard 21/05/2016
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160521_02300361
Eigen mening: Honderd gevallen van ziekteverzuim per werkdag is een enorm hoog aantal. Hier moet door de overheid zeker iets aan worden gedaan. Dit is wel gemakkelijker gezegd dan gedaan. De controles die er nu al zijn moeten zeker en vast blijven. Er moeten volgens mij ook wel strengere straffen geplakt worden op ziekteverzuim. Op deze manier worden mensen nog meer afgeschrikt. Daarnaast klinken de woorden van minister De Block heel mooi: "bedrijven moeten werk maken van het voorkomen van ziektes". Dit zijn hele mooie woorden in theorie maar in praktijk is dit al veel moeilijker. Ik ben dan ook benieuwd hoe ze dit zal uitvoeren. Tenslotte zou ik wel de huisartsen sensibiliseren om er voor te zorgen dat mensen niet langer thuis zitten dan nodig. Gezien de snelle evolutie van operatie- en revalidatietechnieken zijn mensen over het algemeen sneller klaar om weer te gaan werken.
|