Grote foto's op sigarettenpakjes moeten rookgedrag ontmoedigen
Voortaan staan op alle tabaksproducten grote foto's van ziektes die het gebruik ervan veroorzaakt. Inclusief foto's van kinderen die ziek worden door rooklucht. Die beelden schrikken wel degelijk af, maar ze zijn wellicht nog niet half zo effectief als het opdrijven van de prijs.
Rokers kennen ze wel: de gruwelijke foto's op sigarettenpakjes. Ze staan al enkele jaren op pakjes sigaretten. Maar nu worden de foto's nog groter, komen ze ook op de voorkant én op die van andere rookwaren zoals roltabak. Bovendien worden er ook kinderen getoond die lijden onder het rookgedrag van anderen.
De verandering is het gevolg van een Europese richtlijn die nu in alle lidstaten wordt doorgevoerd. Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk gaan nog een stapje verder en maken alleen nog neutrale verpakkingen, met een onopvallende vermelding van het merk. Tot grote ergernis van de tabaksproducenten, die gisteren nog een proces verloren in Groot-Brittannië tegen de beslissing. Ook in eerdere rechtszaken delfde de tabaksindustrie telkens het onderspit.
Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid, is openlijk voorstander van zo'n neutrale verpakking. Maar binnen de regering is daar nog geen consensus over. De Stichting tegen Kanker heeft wel goede hoop dat de drastische maatregel ook hier tegen 2019 ingevoerd zal worden. "Op voorwaarde dat ook reclame van tabaksproducten in winkels aan banden gelegd wordt, anders heeft het niet veel zin", zegt Luk Joossens, expert tabakspreventie van de Stichting.
Hij verwijst naar Australië. Daar daalde de dagelijkse tabaksconsumptie in een paar jaar tijd van 15 naar 12 procent onder de volwassen bevolking. Al ging de neutrale verpakking er gepaard met een drastische prijsstijging. Een pakje kost in Australië ongeveer 17 euro en de regering is er van plan dat op te trekken naar 29 euro. De Australiërs schatten dat de prijs dan ook voor drie vierde verantwoordelijk is voor de daling, de verpakking voor een kwart.
Strengere controles
Ook hier voert de regering de prijs van tabak stelselmatig op, maar met 5 à 6 euro per pakje is die in vergelijking met Australië nog erg democratisch. Plannen voor een exponentiële verhoging zijn er niet.
De Block hoopt het dagelijkse tabaksgebruik tegen 2018 te doen dalen van 18,3 naar 17 procent door onder meer strengere controles op het rookverbod.
Bron: De Morgen, 20/05/2016
http://www.demorgen.be/wetenschap/h...halen-b92d5c98/
Mening: Een foto op een pakje sigaretten schrikt mensen inderdaad niet af. De meesten weten wel wat de gevolgen zijn van roken, maar de verslaving ervan neemt het volledig van hen over. Als ze willen dat mensen minder of niet meer zouden roken, zullen er andere maatregelen genomen moeten worden. Op bijna elke hoek van de straat kan je wel sigaretten kopen. Als er al eens minder shops zouden zijn die het verkopen, zouden er ook minder mensen zijn die roken. De prijs fors verhogen is nog de meest efficiënte manier. Dat schrikt de mensen het meeste af en daardoor stoppen ze meestal wel. Er zal niemand een positief antwoord kunnen geven op de vraag: "Wat zijn nu de voordelen van roken?" Roken heeft alleen maar nadelen!
Als je dan op bovenstaande link klikt, zie je bovenaan het artikel een grote foto van een pakje sigaretten waarop staat: "Kinderen van rokers gaan zelf vaak roken." Ik ben het hier helemaal niet mee eens. Er zijn genoeg 'kinderen' die roken waarvan de ouders niet roken of dat de ouders roken, maar de kinderen niet. Deze stelling lijkt me niet correct.