Enkele post bekijken
  #1  
Oud 20th May 2016, 14:42
Elias.H*es Elias.H*es is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Meerhout
Posts: 74
De Block pleit voor uitbreiding studentenarbeid naar 550 uur per jaar

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) wil de bestaande regeling voor studentenarbeid omvormen. Ze stelt voor om niet langer in dagen te denken. In plaats daarvan wil ze in uren rekenen en het aantal toegestane uren optrekken. De gesprekken zijn nog lopende.

Momenteel mag iemand 50 arbeidsdagen per jaar aan de slag gaan als jobstudent. In regel gaat het om maximum 8 uur per dag in een zesdaagse werkweek en 9 uur per dag in een vijfdaagse werkweek. Per week geldt een maximum van 40 uur. Er bestaan wel uitzonderingen in verschillende sectoren. In de horeca mag je bijvoorbeeld 11 uur per dag en 50 uur per week werken. In 2013 waren er 450.000 jobstudenten aan de slag. Vorig jaar waren dat er 469.000.

Minister De Block wil meer flexibiliteit mogelijk maken voor zowel de studenten als de werkgevers. Daarom stelt ze voor de telling om te vormen naar het aantal uren in plaats van dagen. De Block wil ook de duur van de toegestane periode optrekken. Vijftig dagen van elk acht uur zou neerkomen op 400 uren, maar de liberale minister mikt op een uitbreiding naar 550 uren. Een werkdag in de horeca of bij andere seizoensjobs kan immers gauw langer duren dan acht uur, redeneert ze.

Ook zelfstandigenorganisatie Unizo breekt een lans voor een uren- in plaats van dagentelling en voor 550 toegelaten uren studentenarbeid. Topman Karel Van Eetvelt voert daarbij aan dat in sommige sectoren soms maar enkele uren wordt gewerkt, maar dat de jobstudent dan wel meteen een volledige dag kwijtspeelt. ‘Met een urensysteem vermijd je dat probleem en kan de jobstudent zijn uren maximaal benutten’, aldus Van Eetvelt.

Hij wijst op een eigen enquête waaruit blijkt dat driekwart van de werkgevers jobstudenten in dienst neemt, vooral om piekmomenten te kunnen opvangen. Een werkgever op vijf gebruikt studentenjobs ook als mogelijk aanwervingskanaal.

Mening:
Het doet me groot plezier te lezen dat de bestaande regeling van studentenarbeid mogelijk omgevormd wordt. Heel veel studenten hebben, of zijn op zoek, naar een extra zakcentje en gaan op zoek naar een vakantiejob. De limiet van vijftig dagen per jaar wordt niet door elke student in dank afgenomen aangezien sommigen meer en langer willen werken om hun bankrekening te zien aandikken. De verandering van het dagensysteem naar een urensysteem vind ik heel goed. Hierdoor worden, zoals Van Eetvelt aangeeft, de werkuren van de student maximaal benut. Zo verliest een student die bijvoorbeeld maar een tweetal uur op een dag zou werken, niet zijn krediet van aantal werkdagen. De gesprekken zijn momenteel nog gaande, maar ik hoop dat de veranderingen doorgevoerd kunnen worden.

20/05/2016
De standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160520_02298545
Met citaat antwoorden