"Meer blauw achter de computer en minder blauw op straat: een stijlbreuk, maar dé werkwijze van de toekomst." Dat voorspelt korpschef Nicholas Paelinck in Het Laatste Nieuws. Door middel van data-analyse hoopt de lokale politie te evolueren naar een systeem waarin ze misdaden kan voorspellen.
Paelinck, korpschef van de West-Vlaamsee politiezone Westkust en vicevoorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie, wil investeren in meer blauw achter de computer, en met een goede reden. "Het is de bedoeling om criminaliteit aan te pakken vooraleer de feiten gebeuren."
De werkwijze van die predictive policing (voorspellend politiewerk) is eenvoudig. Uiteenlopende gegevens - zoals eerdere misdrijven, info uit gerechtelijk onderzoek, gescande nummerplaten tot zelfs het weertype - worden ingebracht op de computer. Met speciale software voorspellen specialisten vervolgens waar en wanneer er zich hoogstwaarschijnlijk misdrijven gaan voordoen.
"Het is een evolutie. Een erg belangrijke, want het zet de huidige structuren van heel wat korpsen op zijn kop", legt Paelinck uit.
Bron: De Morgen:
http://www.demorgen.be/binnenland/g...slaan-b4b3d318/
Datum: 17 mei 2016
Mijn mening:
Ik vind het goed dat de politie gaat werken met de nieuwe moderne technologie dat hen kan helpen om de misdaad te bestrijden. Als de politie weet waar er een kans is dat een misdaad zich zal voordoen, kunnen ze zich hier op voorbereiden en er extra controle gaan uitvoeren. Dit zouden ze doen door data-analyse. Een manier die in het buitenland al tot goede resultaten heeft geleid. Men gaat natuurlijk nooit helemaal zeker zijn dat er op die plek een misdrijf zal voordoen, maar het nieuwe systeem kan wel helpen om de politie mee te organiseren door risicogebieden aan te geven.