"Het besparingsbeleid van de federale regering zet de administratie Justitie ertoe aan de wet niet na te leven en dreigt België om te vormen tot een schurkenstaat. " Die scherpe taal sprak de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, Jean de Codt, vandaag in Les Décodeurs op de Franstalige openbare omroep RTBF. Een toevlucht nemen tot het stakingswapen, wijst hij af, maar juridische stappen lijken niet uitgesloten.
"Welk respect verdient een staat die beknibbelt op zijn meest archaïsche functie, namelijk recht spreken? Die staat is niet langer een rechtsstaat, maar een schurkenstaat", zei de Codt.
Hij stelt vast dat de administratie Justitie zich voortaan het recht voorbehoudt niet langer vacante plaatsen te publiceren, en dus niet langer de wettelijk voorziene kaders op te vullen, zonder toelating van de administratie Financiën. "De wet wordt niet meer gerespecteerd", aldus de Codt. Het Stabiliteitsplan heeft volgens de hoge magistraat tot gevolg dat het Justitieplan, door de opgelegde lineaire besparingen, voortaan op "een groot sociaal plan" lijkt.
Barslechte detentievoorwaarden
Het aantal burgerlijke, sociale en strafrechtelijke geschillen neemt toe en er is steeds minder gerechtelijk personeel. "Dat betekent dat we keuzes moeten maken, dat we geen recht meer kunnen spreken", luidde het. Dat maakt volgens de Codt dat de toegang tot de rechter - een mensenrecht - niet langer gegarandeerd dreigt te zijn. België kan een internationale veroordeling oplopen op het vlak van eerlijke rechtsbedeling en de redelijke termijn, maar ook voor de "barslechte detentievoorwaarden" in de gevangenissen. Hij verwees daarvoor naar de Raad van Europa.
De eerste voorzitter meent niettemin dat het vertrouwen met de regering niet verbroken is - "ze denken goed te doen en zijn van goede wil, maar zitten in een managerslogica" - en dat de dialoog met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voortgaat, maar hij waarschuwt toch dat de justitiële wereld, indien nodig, een beroep zal doen op de wettelijke wapens. Hij vindt overigens dat een rechter niet kan staken.
Bron:
De Morgen, 16/05/2016
http://www.demorgen.be/binnenland/-...orden-b19cf8af/
Eigen mening:
Ik vind het bizar dat de federale regering zo sterk wil besparen op justitie. Justitie is zeer belangrijk voor een land, dus hier moet ook wel wat geld voor worden vrijgemaakt. Om ons land nu direct een 'schurkenstaat' te noemen, vind ik er dan wel weer een beetje over. Er wordt niet direct iemand ontslagen, maar er wordt al lang geklaagd dat er onvoldoende personeel is in zowel het gerecht als in de gevangenissen. Deze mensen kunnen het werk niet meer aan en vragen al een zeer lange tijd naar versterking. Ik kan de frustraties bij justitie wel begrijpen, de werkdruk neemt toe en dit is nooit fijn.