April 2016 was de warmste aprilmaand ooit gemeten. Dat blijkt uit cijfers die afgelopen weekend werden vrijgegeven door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het is de zevende maand op rij waarin een warmterecord gebroken wordt.
De globale temperatuur in april lag 1,11 graden Celsius hoger dan het gemiddelde tussen 1951 en 1980. Het vorige record, dat dateerde van april 2010, werd daarmee verpulverd. Toen lag de temperatuur 0,24 graden Celsius hoger dan het gemiddelde.
De warmtestijging was het grootst in delen van Alaska, Rusland, West-Groenland en Noord-Afrika. Daar lag de temperatuur 4 graden boven het gemiddelde.
Elke maand van oktober 2015 tot april 2016 werd het gemiddelde met meer dan 1 graad overschreden. En dat terwijl het verschil vóór oktober nooit boven de 1 graad Celsius lag.
De analyse van NASA is maar een van de vele systemen om de temperaturen van de aarde op maandelijkse en jaarlijkse basis te registreren. Overmorgen maakt ook de Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) haar cijfers bekend.
Bron:
De Morgen, 16/05/2016
http://www.demorgen.be/wetenschap/a...-ooit-bf8e6988/
Eigen mening:
Toen ik dit nieuws las wist ik niet goed of ik nu juist bezorgd of blij moest zijn, ik zat met gemengde gevoelens. Warm weer is natuurlijk zeer leuk en ik word er ook gelukkiger van, maar als je je dan de vraag begint te stellen hoe dat het komt dat het steeds maar warmer wordt, begin ik toch wel ongerust te worden. De cijfers in ons land zijn niet zo duizelingwekkend, maar als je dan gaat kijken naar de cijfers van Alaska, Rusland, West-Groenland en Noord-Afrika, waar de temperatuur vier graden boven het gemiddelde ligt, begin ik me toch wel wat zorgen te maken. Er worden zeer veel acties gevoerd omtrent de global warming, maar jammer genoeg zijn niet veel mensen hiermee bezig. Global warming is één van de grootste problemen die er momenteel op aarde zijn, en er moet echt iets aan gedaan worden want anders ziet het er niet goed uit voor onze aarde en haar bewoners.