De Franse regering wil haar omstreden hervorming van de arbeidsmarkt doordrukken met een grondwettelijke truc waardoor ze het parlement kan omzeilen.
De regering wil grondwetsartikel 49.3 inroepen, dat het mogelijk maakt om wetgeving goed te keuren zonder dat het parlement erover stemt. Dat is nodig, omdat ook parlementsleden van de socialistische partij van president François Hollande zich tegen de plannen verzetten.
De truc kan alsnog mislukken als het parlement erin slaagt een motie van wantrouwen te laten stemmen tegen de regering. Vraag is of de socialistische ‘rebellen’ zo ver willen gaan om de regering te doen vallen.
De regering wil met de hervorming de werkgevers meer flexibiliteit geven om tegen de massale werkloosheid (meer dan 10 procent) bij onze zuiderburen te strijden en het hen gemakkelijker maken om jobs te creëren. Zo moet de regelgeving over de werkuren minder rigide worden en moet het makkelijker worden om mensen te ontslaan.
De vakbonden vinden de hervorming echter te liberaal: de rechten van de werknemers worden uitgehold en de armoede zal toenemen, luidt de kritiek.
Het protest van de voorbije weken, met soms gewelddadige incidenten, heeft ook geleid tot het ontstaan van de sociale beweging ‘Nuit Debout’. Daar was dinsdag te horen dat grondwetsartikel 49-3 inroepen een ‘belediging van het volk’ en een ‘ontkenning van de democratie’ is.
Het bewuste artikel werd vorig jaar al gebruikt om een economische hervorming van minister van Economie Emmanuel Macron om het parlement heen te loodsen. Door nog eens naar hetzelfde wapen te grijpen, riskeert president Hollande volgens analisten zijn eigen achterban nog meer tegen de schenen te schoppen.
Bron: De Standaard
Link:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160510_02282922
Eigen mening:
Frankrijk staat gekend als een democratie. Het is dan ook van belang dat men dit respecteert. Dat Hollande effectief de grondwet wil "misbruiken" (alweer) gaat helegans tegen het principe van een democratie. Het feit dat het volk, en dus de volksvertegenwoordigers, willen dat deze wet niet doorkomt, is hiervoor een teken. Ik ben er me wel van bewust dat de werkloosheid zeker een probleem kan vormen naar de toekomst toe. Ik vrees het ergste wanneer hij via dit achterpoortje de wet toch goedgekeurd krijgt. Wat hier dan op volgt zal zeker nog zwaardere gevolgen hebben.
Ik begrijp ook wel dat er hier wel degelijk iets aan gedaan moet worden. De arbeidsuren die rigide worden, gaan ervoor zorgen dat de werknemers eigenlijk onzeker zijn. Ook dat ze sneller hun ontslag kunnen krijgen, is zeker een factor dat meespeelt. Er zouden inderdaad meer jobs gecreëerd kunnen worden, maar wat is het gevolg voor de bestaande jobs? Ook deze mensen, die zich al eventueel jarenlang inzetten, komen plots in een onzekerheid. De uitwerking hiervan zou dus zeer grondig in elkaar moeten zitten, maar op dit moment kies ik eerder de kant van de werknemers.