Slechts één op de tien werknemers (12 procent) in ons land kan of mag af en toe eens thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek van de FOD Economie, schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen maandag. Vooral laagge*schoolden en arbeiders werken nagenoeg nooit van thuis.
Thuiswerk is bij uitstek voor hooggeschoolden met een kantoorjob: van hen werkt nu al een kwart af en toe of vooral van thuis uit.
'Thuiswerk zit wel dege*lijk in de lift', zegt de FOD. 'Twintig jaar terug deed amper vijf procent van alle werknemers het, dat aantal is dus bijna verdrievou*digd.'
Vooral chefs en managers werken af en toe thuis: 44 procent van de managers doet regelmatig aan thuiswerk, tegenover 1 à 2 procent van de laaggeschoolde arbeiders. Volgens Guy Van Geys van de KU Leuven komt dat voor een stuk omdat de managers de autonomie hebben om dat te doen, maar is het onderscheid tussen werk en vrije tijd bij hen ook vager.
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160502_02269067
02-05-2016
Eigen mening:
Ik denk dat het ook een voordeel is om van thuis uit te werken. De kilometervergoeding die de werknemers krijgen van de werkgevers zal dan ook dalen. Weer een besparing erbij! Ik begrijp ook dat het werk dat die werknemer dan verricht moeilijker te controleren is, maar dat is een kwestie van vertrouwen hebben in je werkvolk. De werknemers moeten er niet van profiteren dat ze van thuis uit mogen werken. Ik denk dat het een goede zaak zou zijn als er meerdere mensen van thuis uit mogen werken. Waarom vooral de hooggeschoolde van thuis uit mogen werken, is voor mij een groot raadsel. Zijn andere werknemers niet goed genoeg? Ik verschiet er niet van dat het vooral de 'grote bazen' zijn die ook thuis werken. Het is niet omdat ze de leiding hebben dat ze minder aanwezig moeten zijn op het werk. Ik zou juist denken dat zij heel de tijd op kantoor willen zijn. Zelf zou ik niet van thuis uit willen werken. Ik zou het contact met collega's missen.