Enkele post bekijken
  #1  
Oud 25th April 2016, 14:54
Dennis.B*roeckx Dennis.B*roeckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Retie
Posts: 55
‘Wereldvreemd om jongeren onder de 16 pas af te snijden’

De Vlaamse regeringspartijen zijn het erover eens dat kinderen al op dertien jaar zelfstandig kunnen instemmen met de gebruiksvoorwaarden van sociale media. ‘16 is toch echt vrij laat?’, reageren CD&V, N-VA en Open VLD. Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) liet maandag weten te willen overleggen met de deelstaten over die leeftijdsgrens.

Kinderen die een account willen openen op Facebook, Instagram of andere sociale media, zullen binnenkort de toestemming van hun ouders moeten krijgen. De nieuwe Europese regels, die ingaan in 2018, voorzien een leeftijdsgrens van 16 jaar. Maar de lidstaten kunnen beslissen dat bij te stellen tot minimum 13.

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) wil in overleg met de gemeenschappen bepalen vanaf welke leeftijd kinderen zelf kunnen instemmen met de gebruiksvoorwaarden van sociale media.

‘Gegevens verhandelt op social media’

Hij herhaalt daarbij dat er absoluut geen sprake is van een Europees verbod voor jongeren die op facebook willen. ‘Europa bant facebook niet, maar vindt ouderlijke toestemming noodzakelijk omdat kinderen niet expliciet kunnen instemmen’, tweette de liberaal, die met een plan ‘mediawijsheid’ wil inzetten op meer bewustmaking.

Centraal staat het principe dat internetgebruikers meer controle verwerven over hun persoonlijke gegevens. Ze moeten op basis van duidelijke informatie toestemming verlenen voor de verwerking ervan en ze genieten een zogenaamd ‘recht om vergeten te worden’. ‘Men beseft echt wel te weinig dat men op sociale media gegevens verzamelt maar ook verhandelt.’

‘16 is toch echt vrij laat?’

De Vlaamse regeringspartijen zijn het erover eens dat kinderen al op dertien jaar zelfstandig kunnen instemmen met de gebruiksvoorwaarden van sociale media.

‘Ik weet niet of de mensen die de Europese beslissing hebben genomen zelf kinderen hebben, maar 16 is toch echt vrij laat’, zegt Karin Brouwers van CD&V. ‘Als je ziet hoe kleuters al omgaan met een tablet, weet je dat de technologie niet meer weg te denken is. We moeten nadenken hoe we er op een goede manier mee kunnen omgaan, onder meer door mediawijsheid te integreren in het onderwijs en in de lerarenopleiding.’

Ook N-VA wil dat er gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om de leeftijdsgrens te verlagen. ‘Veel jongeren onder de 16 zitten nu al op sociale media. Het zou dan ook wereldvreemd zijn om hen wettelijk de pas af te snijden en hen een belangrijk communicatiemiddel en de kans op participatie te ontzeggen’, zeggen parlementsleden Lorin Parys en Miranda Van Eetvelde. ‘Jongeren moeten bovendien vaak gewoon een geboortedatum ingeven. Dergelijke regels zijn makkelijk te omzeilen door een fictieve leeftijd in te geven.’

Bron: www.standaard.be
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160425_02256560
25/04/2016 14:34

Mening: Ik vind persoonlijk dat hier inderdaad duidelijke regels voor moeten zijn. Al denk ik dat deze regels makkelijk te omzeilen zijn door een valse geboortedatum in te geven. Maar een reglement geeft toch al een richtlijn. De leeftijd van 16 is inderdaad te laat, naar deze richtlijn zou niet gekeken worden, de leeftijd van 13 vind ik al een veel betere richtlijn. Maar in mijn opinie blijft het belangrijkste nog om jongeren er van bewust te maken met het gevaar van het internet en sociale media. Het is voor deze jongeren soms nog moeilijk om in te schatten wat ze wel en niet mogen delen en wie hier allemaal aan kan. Vandaar zou dit in de scholen moeten worden aangebracht. Dit zou dus een werkelijk onderwerp moeten zijn van een vak dat elke richting krijgt zodat jongeren verantwoordelijk met het internet en sociale media overweg kunnen.
Met citaat antwoorden