Politie waarschuwt flauwe grappenmakers
Vier weken na de aanslagen van 22 maart blijft het risico op een nieuwe terreuraanslag reëel. Overheid en politie roepen de burgers dan ook op tot waakzaamheid. “Mensen moeten niet aarzelen verdachte situaties te melden”, zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. “Flauwe grappenmakers met valse bommeldingen kunnen we dan weer wel missen als kiespijn.”
In de laatste drie weken heeft de politie niet minder dan 50 verdachte pakketten onderzocht, na evenveel meldingen van burgers. Telkens kwam daarvoor ook de ontmijningsdienst van het leger (DOVO) ter plaatse.
“Het is goed dat mensen dergelijke dingen opmerken”, zegt woordvoerder De Waele. “We vragen een hoge waakzaamheid van onze politiemensen en het is goed dat ook de burgers waakzaam zijn. Mensen die te goeder trouw zijn, moeten dan ook geen enkele schrik hebben om ons te bellen of te verwittigen, zelfs mocht achteraf blijken dat er niets aan de hand was.”
Valse bommelders worden dan weer een stuk minder op prijs gesteld. “Dergelijke flauwe grappenmakers mogen ermee stoppen”, gaat de woordvoerder verder. “De politie heeft, zeker op dit moment, wel andere dingen te doen dan daarmee zijn tijd te verliezen. Bovendien mogen die mensen niet uit het oog verliezen dat ze zelf ook een flink risico lopen. Niet alleen is het een misdrijf, waarop gevangenisstraffen en boetes staan, als door hun valse bommelding een panieksituatie ontstaat en mensen gewond raken, zijn ze ook daar verantwoordelijk voor. Daarenboven kan het ook dat bedrijven, bijvoorbeeld openbaarvervoersmaatschappijen, zich burgerlijke partij stellen tegen hen en de schade die ze door eventuele vertragingen geleden hebben, op die mensen verhalen.”
Bron: De Standaard - 19/04/2016
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160419_02245517
Mening:
Ik ga akkoord met de mening in het artikel, namelijk dat mensen waakzaam moeten zijn voor verdachte situaties of pakketten. We moeten echter oppassen dat we niet alles als onveilig gaan beschouwen. Dit is toch niet leefbaar? Wanneer er 'vroeger' bijvoorbeeld een pakketje op een bank lag, werd er niet gek opgekeken. Wanneer er nu een pakketje op een bank ligt, wordt dit meteen als 'onveilig' beschouwd en wordt er alarm geslagen. Deze regelmatige 'onveilige pakketjes' kunnen er voor zorgen dat mensen in een constant aanhoudende angst gaan leven.
Waakzaamheid is goed, maar streven naar een maatschappij zonder stress is ook belangrijk.