Slechts 16 procent van de islamleerkrachten in ons basisonderwijs beschikt over het vereiste diploma. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Nadia Sminate heeft opgevraagd. Sminate: “Ter vergelijking, bij de leerkrachten katholieke godsdienst ligt dat aantal op meer dan 70 procent. Deze cijfers bewijzen dat er iets schort met de opleiding, doorstroming en selectie van moslimleerkrachten.”
Om aangesteld te worden als godsdienstleerkracht gelden specifieke diplomavereisten en moet men voorgedragen worden door de bevoegde instantie van de betrokken eredienst. Het zijn dus niet de scholen die bepalen of iemand geschikt is om godsdienst te geven. Het zijn de overkoepelende organisaties die de beroepsbekwaamheid bepalen. In het geval van de islam is dat de Moslimexecutieve.
Vlaams volksvertegenwoordiger Nadia Sminate, voorzitter van de commissie deradicalisering in het Vlaams Parlement, wilde weten hoe het zit met de scholing van de islamleerkrachten. Uit de cijfers die zij opvroeg, blijkt dat slechts 16 procent van de islamleerkrachten in het basisonderwijs beschikt over het vereiste diploma. In het secundair onderwijs is dat iets meer - 37,9 procent - maar nog steeds veel minder dan de helft.”
Volgens Sminate kunnen godsdienstleerkrachten een belangrijke rol spelen voor jongeren die op zoek zijn naar antwoorden op religieuze vragen en levensvragen. “Maar deze cijfers bewijzen dat er iets schort met de opleiding, doorstroming en selectie van moslimleerkrachten. Wordt het niet hoog tijd dat we daar iets doen? Het verschil met het onderricht van de andere godsdiensten is alvast opvallend.”
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160412_02232278
Eigen mening: Sminate stelt volgens mij de juiste vraag: "Wordt het niet eens tijd dat we daar iets aan doen?" Volgens mij moet daar zeker iets aan gedaan worden! In het basisonderwijs zijn maar 16% en in het secundair maar 37,9%, van de leerkrachten die een vereist diploma hebben. Zoiets kan toch niet?
Ik snap niet dat dit toegestaan kan worden. Alles is zo streng en moet volgens de regels verlopen, maar als het gaat over de godsdienst is dat blijkbaar niet zo. En het is nochtans nu dat we helemaal moeten inzetten op een goede godsdienst les, om zo radicaliserende leerlingen het juiste van hun godsdienst aan te leren.