Enkele post bekijken
  #1  
Oud 12th April 2016, 08:30
Lotte.G*ens Lotte.G*ens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Olen
Posts: 80
Examenklachten worden onbeheersbaar

Examenklachten worden onbeheersbaar

694 studenten betwistten vorig jaar hun examen-resultaten. De Raad voor klagende studenten kan de toestroom van dossiers niet meer aan. Onaanvaardbaar, vindt de Vlaamse ombudsman.

Vorig jaar behandelden de rechters van de Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen 694 dossiers. Tien jaar geleden, in het eerste werkjaar 2005, waren dat er maar 48.

Door die stevige toename krijgen de rechters van de Raad het niet meer gebolwerkt. ‘We zijn maar met drie, en het gaat niet om voltijdse ambten. Dit is niet meer houdbaar’, zegt voorzitter Jim Deridder.

Door de vele dossiers kan de beoogde behandelingstermijn van 15 dagen lang niet gehaald worden. Die bedraagt nu gemiddeld zowat een maand, met uitschieters tot vier maanden. Onaanvaardbaar, vindt Bart Weekers, de Vlaamse ombudsman. Hij kaart de kwestie vandaag aan in het Vlaams Parlement, bij de voorstelling van zijn jaarverslag.

‘De rechtsbescherming van de studenten moet worden verbeterd, hetzij door de Raad te versterken, hetzij door de instroom van de beroepen te herbekijken.’

Voorzitter Jim Deridder vindt dat er ‘ofwel meer rechters moeten komen, ofwel het statuut moet veranderen’.

De Vlaamse minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), heeft de klacht van de raadsleden gehoord. ‘In het kader van de begrotingscontrole is er een bijkomend krediet van 28.000 euro toegekend, of een vijfde erbij’, zegt ze. ‘Er volgt nu overleg over hoe die middelen zullen worden ingezet.’

De Raad behandelt klachten van studenten hoger onderwijs die het niet eens zijn met hoe hun prestaties beoordeeld worden.

Bron: De Standaard (ty)
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160411_02231288

Mijn mening:
Ik vind het onrustwekkend dat er zo'n forse stijging is van klachten binnen het hoger onderwijs, maar langs de andere kant kunnen we dit ook bekijken als positief. Er wordt effectief geluisterd naar studenten, maar is het altijd terecht? In het algemeen is een toets of examen afnemen niet evident, het maakt hierbij niet uit in welke graad, jaar of richting je staat. Uiteindelijk bestaat er altijd het gevaar op het halo en horn effect: lievelingetjes en de zwarte schapen in de klas. Als je als leerkracht een lievelingetje of een zwarte schaap hebt zitten is het niet simpel om nog objectief te oordelen, want je weet dit vaak niet van jezelf dat je iemand bevooroordeeld of benadeeld. Toch gebeurt het en krijgen we dergelijke fenomenen: leerlingen die zich ten onrechte behandeld voelen of effectief ten onrechte behandeld worden. Dan is het goed dat de Raad bestaat en dit tegengaat. Maar ik vind dat er een grens moet zijn, want leerlingen kunnen al snel van een mug een olifant gaan maken en zich te snel benadeeld voelen.
Met citaat antwoorden