Enkele post bekijken
  #1  
Oud 11th April 2016, 19:16
Lore.P*eters Lore.P*eters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2014
Locatie: Geel
Posts: 138
Twee op de drie flitspalen hebben geen camera

In 958 van de bijna 1.400 flitspalen langs Vlaamse gewestwegen zit geen flitscamera. 'Dat is een bewuste keuze, gebaseerd op een grondige kosten-batenanalyse', zegt het Agentschap Wegen en Verkeer.

Dat niet in elke flitspaal een camera stak, was al *enkele keren geopperd. Exacte cijfers ontbraken echter, waarop parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) op onderzoek trok.

Via Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) achterhaalde hij dat het Vlaams Agentschap *Wegen en Verkeer (AWV) voor de 1.393 flitspalen langs de gewestwegen maar over 435 camera’s beschikt, of omgerekend: in slechts één op de drie flitspalen zit een cameratoestel. Twee op de drie flitspalen zijn leeg.

Het AWV beklemtoont dat het een bewuste keuze is, ‘gebaseerd op een grondige kosten-batenanalyse’. ‘Chauffeurs kunnen niet weten of er een camera in een flitspaal zit, waardoor het afschrikeffect gegarandeerd blijft. Ook is met de politiediensten – die onze flitsapparatuur bedienen – afgesproken dat de camera’s geregeld verhuizen, waardoor elke flitspaal geregeld wel degelijk flitst’, aldus woordvoerster Ilse Luypaerts. ‘Ook in onze buurlanden is een ver*houding van één camera per drie à vier flitspalen gebruikelijk.’

'Weggebruikers hebben het snel door als een flitspaal niet werkt', zegt Karin Genoe van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. 'Als je er lang geen camera instopt, is het ontradend effect weg.' Daarom is het volgens het BIVV noodzakelijk dat de camera's vaak worden verhangen.

Bron: De Standaard, 11/04/2016 http://www.standaard.be/cnt/dmf20160411_02230256

Mening: Ik had ooit al wel eens gehoord dat er niet in elke flitspaal een camera zat, maar dat het er zoveel waren, had ik niet verwacht. Het is natuurlijk, zoals ze al vermeldden, niet zichtbaar of er een camera inzit. Als mensen een flitspaal zien staan, zullen ze zich automatisch aan de juiste snelheid houden. Wanneer je eens een keer te hard rijdt en achteraf de flitspaal pas opmerkt, zul je wellicht een boete verwachten. Als blijkt dat die niet aankomt, weet je dat daar geen camera inzit, dus je gaat dit doorvertellen zodat andere mensen er 'geen rekening' mee moeten houden. Het is daarom goed dat de politie regelmatig de camera's verplaatst, zodat de mogelijkheid tot geflitst worden toch steeds mogelijk is.
Met citaat antwoorden