Vlaamse leraren bezorgd over pensioen
"Leerkrachten zullen langer moeten werken voor minder pensioen." Dat zeggen de onderwijsvakbonden, die stellen dat het loopbaanpact onmogelijk wordt. Minister van Onderwijs Crevits vraagt uitleg aan pensioenminister Bacquelaine.
Voor de onderwijsbonden is het duidelijk: de leerkrachten zijn mee de dupe van het begrotingsakkoord dat afgelopen weekend werd gesloten. Zo werd duidelijk dat de studiejaren van ambtenaren, en dus ook leraren, op termijn niet meer meetellen als gewerkte jaren voor hun pensioen. Het betekent sowieso dat zij langer zullen moeten werken om een volledig pensioen te krijgen. Ambtenaren krijgen wel, net als werknemers, de kans om via een afkoopsom hun studiejaren te regulariseren. Dat betekent dat de studiejaren na betaling van een bedrag toch nog meetellen als gewerkte jaren.
Stille dood
Maar waar N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt dat de pensioenen zelf niet lager zullen uitvallen zolang leraren maar langer voor de klas blijven staan, daar spreken de vakbonden dit met klem tegen. Volgens het liberale VSOA Onderwijs zorgen de federale ingrepen voor een daling van het onderwijspensioen met "meer dan 18 procent". De Christelijke Onderwijscentrale COC schuift eenzelfde cijfer naar voren.
Beide bonden trekken dan ook forse conclusies. Zij menen dat het loopbaandebat, dat de carrière van leraren aantrekkelijker moet maken en ervoor moet zorgen dat minder leraren stoppen met lesgeven, "een stille dood" zal sterven. "Men kan op Vlaams niveau geen maatregelen zoeken die de lerarenloopbaan aantrekkelijker moeten maken en ondertussen oogluikend toestaan dat de federale regering maatregelen neemt met minstens het tegenovergestelde effect", zegt Jos Van Der Hoeven, secretaris-generaal van COC.
Het zou voor Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) een forse streep door de rekening betekenen. Zij voert al sinds oktober gesprekken met de sociale partners om een loopbaanpact te bereiken. Naast de modernisering van het secundair onderwijs is het uitgegroeid tot het belangrijkste onderwijsdossier van de afgelopen jaren.
Crevits stelt dat federaal minister van pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) in oktober nog aangaf dat de zogeheten diplomabonificatie niet zou worden afschaft bij de berekening van het ambtenarenpensioen. Volgens haar kabinet dringt Crevits aan op een snel overleg "om de details van het akkoord over de pensioenen voor leerkrachten te kennen".
Bron: De Morgen, 11/04/2016
Link:
http://www.demorgen.be/binnenland/v...sioen-bfbb7639/
Eigen mening: Ik heb een dubbel gevoel bij deze beslissing. Het is natuurlijk niet fijn om langer te moeten werken, maar ik heb hier op zich geen groot probleem mee. Ik kan wel begrijpen waarom leraren zich hierover zorgen baren, ze moesten al langer werken door de verhoging van de pensioenleeftijd een tijdje terug en nu komt dit er ook nog eens bij.
Waar ik mij echter niet in kan vinden is de uiteindelijke "verlaging" van het pensioen. Volgens de vakbonden zal het uiteindelijke pensioen 18% lager uitvallen dan nu, dit zou zeker niet mogen als we langer voor dit pensioen moeten werken. Voor dit laatste kan ik mij volledig vinden in de mening van de onderwijsvakbonden.