Enkele post bekijken
  #1  
Oud 9th April 2016, 21:24
Lore.P*eters Lore.P*eters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2014
Locatie: Geel
Posts: 138
De Block wil aantal rokers in 2018 terugdringen naar 17 procent

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft haar anti-tabaksplan klaar. Door een accijnsverhoging, strengere regels en een betere terugbetaling van rookstopbehandelingen wil ze het aantal rokers tegen 2018 onder de 17 procent brengen. Nu ligt dat aantal op 18,3 procent. De Open Vld-minister steunt ook de plannen om roken in de auto te verbieden als er kinderen aanwezig zijn.

Eerder raakte al bekend dat de regering in het kader van de begrotingscontrole de accijnzen op tabak zou verhogen. Die maatregel moet in 2016 en 2017 samen 70 miljoen euro opbrengen. Minister De Block wil aan die accijnsverhoging ook een gezondheidsdoelstelling koppelen. Bedoeling is om het aantal rokers tegen 2018 onder de 17 procent te brengen. Momenteel rookt 18,3 procent van de bevolking. In 1997 was dat nog 25,5 procent.

Naast een accijnsverhoging volgen nog een reeks andere ingrepen. Zo komen er strengere regels voor tabaksproducten. Er komt een maximumniveau voor de uitstoot van teer, nicotine en koolmonoxide en sigaretten met mentholsmaak worden verboden. Verder is het de bedoeling in 2019 te evolueren naar een “neutrale verpakking van tabaksproducten”. Om mensen te helpen bij het stoppen met roken, wordt ook het starterspakket van de rookstopmedicatie in prijs verlaagd.

Tot slot steunt De Block de voorstellen die in het parlement zijn ingediend om roken in de auto met kinderen te verbieden. Dat voorstel zal zijn parlementaire weg volgen, maar krijgt dus een plaats in het anti-tabaksplan van De Block.

Bron: De Standaard, 09/04/2016 http://www.standaard.be/cnt/dmf20160409_02228030

Mening: We zien toch wel een duidelijke daling in het aantal rokers. Het is in bijna tien jaar ongeveer 7% gedaald! Een grote reden daarvan is wellicht dat de prijzen per pakje fors gestegen zijn en dat ze zullen blijven stijgen. Ik weet het zelf niet ongeveer, maar de prijzen per pakje zijn toch al meer dan vijf euro, vermoed ik. De meesten roken dan ook bijna een pakje per dag. Je moet jezelf eens voorstellen wat je op lange termijn met al dat geld zou doen? Hopelijk denken meer mensen zo, maar voor sommigen is de verslaving toch nog té groot om te kunnen stoppen. Er zullen toch veel strengere maatregelen moeten komen om mensen er echt van te overtuigen om te stoppen met roken. Misschien is een grote stijging van de prijs een optie. Het zou wel een grotere impact hebben dan dat de prijzen telkens een klein beetje stijgen.
Met citaat antwoorden