Lang werd aangenomen dat wolken de enige elementen waren die ons mogelijk een heel klein beetje konden helpen in onze strijd tegen de opwarming van de Aarde.
Wetenschappers hebben de rol van de wolken onderschat in de strijd tegen klimaatverandering, wat zou kunnen betekenen dat de toekomstige opwarming van de Aarde nog veel erger kan worden dan momenteel wordt aangenomen. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse universiteit van Yale.
Volgens de onderzoekers zou de verdubbeling van de uitstoot van CO2 in de atmosfeer in de Aarde, vergeleken met het pre-industriële tijdperk, kunnen resulteren in een wereldwijde temperatuurstijging van maar liefst 5,3 °C. Dat is veel warmer dan de marge van 2 tot 4,6 °C die eerdere computermodellen voorspelden.
Uit analyse van satellietgegevens blijkt dat wolken, die zich hoog in de atmosfeer bevinden, meer vloeistof bevatten, in plaats van ijs, dan altijd werd aangenomen. Wolken met ijskristallen reflecteren meer zonlicht terug in de ruimte dan wolken met vloeistof, waardoor ze verhinderen dat ze de Aarde opwarmen.
De onderschatting van de hoeveelheid vloeistofdruppels in de wolken betekent dat modellen die de toekomstige klimaatverandering voorspellen misleidend kunnen zijn, aldus de studie die werd gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad Science.
Het zou voor de wereld ook heel wat moeilijker worden om de globale temperatuurstijging deze eeuw onder de limiet van 2 °C te houden, zoals overeen gekomen op de Klimaattop van Parijs vorig jaar, om de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De planeet is al 1 graad opgewarmd sinds de opkomst van de zware industrie, die de hoeveelheid CO2 met meer dan 40 procent heeft doen stijgen.
De wolken zijn voor de wetenschappers een van de grootste onzekerheden in de klimaatverandering. Eerder werden al fouten in klimaatsimulaties ontdekt die betrekking hadden op wolken. Zo kunnen veranderingen op korte termijn in de wolken een grote impact hebben op de opwarming van de Aarde. (TE)
Bron:
Onzekerheid over wolken maakt klimaatverandering nog erger dan eerst gedacht. Opgehaald van Knack:
http://www.knack.be/nieuws/planet-e...mal-689057.html
Mening:
We blikken eerst even terug naar hét klimaatakkoord dat op 12 december 2015 door alle lidstaten (195) werd goedgekeurd in Parijs. (zie artikel van klimaattop:
http://www.knack.be/nieuws/planet-e...mal-634183.html) Er werd een bindend akkoord gesloten om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, zodat de globale temperatuurstijging deze eeuw zeker onder de limiet van 2 graden wordt gehouden.
Uit de studie van een Amerikaanse universiteit van Yale blijkt dat de wolken daar wel eens anders over kunnen beslissen. Satellietgegevens tonen aan dat men een foutieve voorspelling heeft gedaan over de hoeveelheid ijs die de wolken bevat. Deze wolken bevatten blijkbaar toch meer vloeistof dan verwacht, wat nefast is. Wolken met veel ijskristallen kaatsten immers meer zonnestralen terug de ruimte in en beschermen ons m.a.w. beter tegen de opwarming van de aarde dan wolken met hoofdzakelijk waterdruppeltjes.
Naar mijn mening moet men ernaar streven om de samenstelling van de wolken nauwkeuriger te onderzoeken, zodat men precies weet in welke mate we kunnen rekenen op de wolken in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dit is geen evidentie: moeilijk bereikbaar + meetbaar, wijzigingen op korte termijn, enz.
Daarom zou ik zeker een bepaalde marge inbouwen (extra inspanningen) waardoor de aarde zeker niet te snel opwarmt. We moeten er immers over waken dat de limiet (2 graden) en het streefdoel (1,5 graden) (klimaattop Parijs) van een (mogelijke) temperatuurstijging worden gerespecteerd door alle lidstaten. Er heerst momenteel immers nog altijd onzekerheid over de invloed van de wolken op de klimaatverandering.