De jeugdwerkloosheidsgraad in België is in 2015 voor het tweede jaar op rij gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie.
De jeugdwerkloosheidsgraad, het aantal werkloze jongeren in procent van de beroepsbevolking, kwam in 2015 uit op 22,1 procent. Dat is 1,1 procentpunt minder dan in 2014. De percentages van mannen en vrouwen bedroegen respectievelijk 23,8 procent en 20 procent.
De werkgelegenheidsgraad, 20- tot 64-jarige Belgen die aan het werk zijn, bedroeg in 2015 67,2 procent. In 2014 was dat nog 67,3 procent. Als de opdeling mannen/vrouwen gemaakt wordt, krijgen we 71,3 procent bij mannen en 63 procent bij vrouwen.
De werkgelegenheidsgraad van 55-plussers, al jaren in stijgende lijn, nam ook in 2015 toe. Hij bedroeg 44 procent. De stijging (1,3 procent) was vooral te danken aan de vrouwen (2,3 procent tot 39,3 procent).
Meesten werken in dienstensector
De tertiaire of commerciële dienstensector stelt het meeste aantal personen te werk. Meer dan 1,9 miljoen mannen en vrouwen hebben er een job, dit is 42,3 procent van de werkende bevolking. Daarna volgt de quartaire of non-profitsector met een aandeel van 35,4 procent gevolgd door de secundaire sector of industrie met 21%. De primaire sector (landbouw, bosbouw, visserij en winning van delfstoffen) ten slotte stelt 1,3 procent van de personen met een job te werk.
Voorts werkt een vierde van alle werkenden deeltijds, maar er is wel een groot verschil tussen mannen en vrouwen: 44,3 procent van de loontrekkende vrouwen werkt deeltijds terwijl dat bij de mannen 10,6 procent is.
Bron:
Belgische jeugdwerkloosheidsgraad daalt voor tweede jaar op rij
. Opgehaald van De Redactie:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2617077
Mening:
De jeugdwerkloosheidsgraad is voor
het tweede jaar op rij gedaald, nl. 1,1 procent. Dit betekent naar mijn mening dat we de goede weg zijn ingeslagen, maar het eindstation nog lang niet hebben bereikt. Het komt er nu immers op aan om deze positieve lijn door te trekken in de volgende jaren. Als we de welvaart in stand willen houden en liefst verder doen toenemen, moeten er zo veel mogelijk mensen aan het werk.
Naar mijn mening moet vooral de conjuncturele werkloosheid aangepakt worden. Dit soort van werkloosheid is te vaak te wijten aan een economische terugval waardoor het aanbod van werk vaak minder is dan de vraag. Daarom moet men trachten meer jobs te creëren, zodat de mensen die willen werken ook effectief kunnen werken.
Hierdoor zal de productiviteit van bedrijven stijgen wat het BBP (= Bruto Binnenlands Product), de marktwaarde van alle goederen en diensten die in België worden geproduceerd op jaarbasis, ten goede komt.