Maandelijks hebben in 2015 gemiddeld 115.137 mensen aangeklopt bij het OCMW. Dat zijn er 12,4 procent meer dan in 2014. Vooral het aandeel 18- tot 24-jarigen onder de leefloners - bijna een op de drie - is zorgwekkend, aldus de programmatorische overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI), die vreest dat er dit jaar weer records zullen sneuvelen.
De POD MI berekende het aantal leefloners op basis van de eerste tien maanden van 2015 en zag dat het om de grootste toename van de leefloonpopulatie gaat sinds de invoering van de nieuwe leefloonwet in 2002.
De stijging van het aantal leefloners is in alle gewesten merkbaar. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telde er vorig jaar gemiddeld 32.688 (+8,6 procent), Vlaanderen 27.035 (+9,4 procent) en het Waals gewest 55.414 (+16,5 procent).
Inschakelingsuitkering
De sterke toename kan niet enkel meer toegeschreven worden aan de gevolgen van de financiële en economische crisis, luidt het in een persbericht. Ook de hervorming van de werkloosheidsreglementering - het wegvallen van de inschakelingsuitkering sinds 1 januari 2015 - “heeft een grote impact op de leefloonpopulatie”. En dat blijkt uit het aandeel van de 18- tot 24-jarigen. Hun aantal nam toe met 8,7 procent en deze leeftijdscategorie was in 2015 goed voor 30,7 procent van het aantal leefloners. Uit de recentste cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) blijkt dat er vorig jaar 29.155 mensen hun recht op een inschakelingsuitkering verloren.
De POD MI verwacht dat de cijfers in 2016 nog hoger zullen liggen door de impact van de vluchtelingencrisis. De eerste cijfers leren dat er vorig jaar 5,7 procent meer subsidiair beschermden waren dan het jaar voordien. Momenteel ontvangen elke maand gemiddeld 2.203 erkende vluchtelingen een leefloon.
Meer vrouwen
Uit de jaarcijfers filterde de POD voorts het verschil tussen mannen en vrouwen. Daaruit blijkt dat vrouwen nog steeds meer vertegenwoordigd zijn onder de leefloners (53,7 procent) dan mannen (46,3 procent). En dit brengt grote armoederisico’s met zich mee, want bijna negen op de tien vrouwen die er alleen voor staan, heeft een gezin ten laste.
Door de werkloosheidsval voor vrouwen - ze houden meer over als ze niet werken - blijven ze ook veel langer afhankelijk van het OCMW dan mannen. Deze cijfers benadrukken het belang van ondersteuning van projecten zoals MIRIAM bij het OCMW die speciaal gericht zijn om de ondersteuning van alleenstaande moeders, besluit het persbericht.
Mening:
Ik vind dit een angstaanjagend gegeven. Dat de voorbije jaren het aantal leefloners toenam was nog te wijten aan de gevolgen van de financiële en economische crisis. Maar als we vast stellen dat deze crisissen de enige boosdoeners zijn van de opkomende aanvragen van een leefloon zitten we er hopeloos naast. Een andere grote tegenspeler van de financiële en economische crisis is (zoals aangeven hierboven) de hervorming van de inschakelingsuitkering. Het artikel stelt ook dat het aandeel 18- tot 24-jarigen aan een sterke opmars bezig zijn in het aanvragen van leeflonen. Dit is erg verontrustend omdat dit de werkloosheid bij jongeren nog eens extra in de verf zet. Dat OCMW's het dezer tijd niet makkelijk hebben is algemeen bekend maar het ziet er niet naar uit dat de toekomst er veel rooskleuriger uit gaat zien, onder andere omdat de POD MI vreest dat er dit jaar alleen al weer records gaan sneuvelen.
De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160318_02189661