Prof geneeskunde verontrust na enquête: "Dokters van morgen missen mededogen"
Jan De Maeseneer (UGent), professor huisartsgeneeskunde aan de UGent, maakt zich zorgen. Uit een jaarlijkse enquête en debat blijkt dat eerstejaarsstudenten steeds meer op zichzelf gericht zijn. "Begrip voor falen, mededogen en empathie zijn dingen die ik erg mis", zegt hij in Het Nieuwsblad.
Elk jaar houdt professor De Maeseneer een enquête en een debat bij zijn eerstejaarsstudenten. Volgens de professor willen steeds meer geneeskundestudenten (een goedbetaalde) specialist worden, tonen ze weinig mededogen en hebben ze nauwelijks interesse om in ontwikkelingslanden te gaan werken.
"Ze gaan ook hard uit van het individuele schuldmodel. Lukt het niet in je leven? Dan heb je niet hard genoeg je best gedaan." Dat baart De Maeseneer zorgen. "Zijn dit de opvattingen van de dokters van morgen?"
Vlaams Belang
De Maeseneer bevroeg ook de politieke voorkeur van zijn studenten. Voor het eerst stemmen zijn studenten vooral rechts: N-VA, Open Vld en Vlaams Belang halen samen meer dan vijftig procent. Ook een primeur: Vlaams Belang haalt zeven procent, na het jaren met nul procent te moeten stellen.
"Ook in hun politieke opvattingen zijn de studenten dus heel erg op het individuele gericht, eerder conservatief", besluit De Maeseneer.
Woedend
Het artsensyndicaat BVAS is woedend op De Maeseneer. "Wij zijn onthutst. Ik zou het als student niet pikken dat mijn prof mij harteloos en gevoelloos noemt, op basis van een niet-wetenschappelijke peiling waarin hij vraagt naar mijn politieke voorkeur en daar een zedenles aan koppelt", reageert Marc Moens, ondervoorzitter van BVAS.
bron:
http://www.demorgen.be/binnenland/p...dogen-beee3b98/
eigen mening: Ik vind dat professor Jan De Maeseneer wat overdrijft. Ik ga niet meteen aan mijn dokter vragen wat zijn politieke opvattingen zijn. Als hij kan achterhalen wat er met mij aan de hand is en mij goed verzorgt ben ik al heel tevreden. Wel denk ik dat als ze inderdaad zo weinig mededogen tonen, hier wel wat meer op gehamerd zou mogen worden. Als ik tegen mijn dokter zeg dat ik veel pijn heb zou ik bovenal willen dat hij dit begrijpt en er iets aan wil doen. Misschien is dit wel iets dat ze ontwikkelen naarmate ze meer en meer met echt patiënten moeten omgaan. Er zijn dan ook volgens het artikel enkel eerste jaar studenten ondervraagd. Dat is ook nog een reden waarom hij misschien niet zo snel van stapel moet lopen. Het is wel spijtig dat deze student vrij conservatief zijn. Er komen nu eenmaal veel vluchtelingen naar ons land en ook deze verdienen het om verzorgt te worden. Als onze dokters anders naar ze kijken dan dat ze naar ons kijken gaat het niveau van de zorgen ook naar beneden gaan. Dat zou ik heel spijtig vinden.