Vegetarisch is niet automatisch gezond. Vleesvervangers bevatten soms veel zout en vet, en weinig eiwit. Dat meldt Eos. Het wetenschappelijk tijdschrift stelde een 'veggiewijzer' samen met de respectievelijke voedingstoffen, voor wie het bos door de bomen niet meer ziet.
De veggiewijzer zit vanaf morgen gratis bij het maandblad Eos
Steeds meer mensen laten vlees links liggen. Waar vegetariërs lange tijd aangewezen waren op tofu, seitan en peulvruchten, is het aanbod burgers, worsten, balletjes, schnitzels en andere vleesanalogen vandaag niet meer te overzien. Maar even divers als het aanbod, is de samenstelling van die producten, zegt Eos.
Het tijdschrift verzamelde informatie over de samenstelling van ruim 240 vleesvervangers en kwam tot de volgende vaststellingen.
Over vetgehalte
Een vleesvervanger bevat idealiter niet meer dan 10 gram vet per 100 gram. Toch blijkt ongeveer de helft van de onderzochte producten meer te bevatten.
Wat zout betreft
De norm voor vers vlees - maximaal 100 milligram natrium per 100 gram - wordt maar door vier producten gehaald. Verder blijkt dat ongeveer een kwart van de producten in de veggiewijzer de streefwaarde voor eiwitgehalte van de voedingsdriehoek niet haalt.
Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-...-ongezond.dhtml
Eigen mening: Vegetarisch eten kot steeds meer en meer boven. Vroeger werd het enkel uit principe gedaan, maar nu willen mensen vegetarisch eten omdat het 'gezonder' is. Maar zoals in het artikel staat beschreven is het vlees niet altijd wat er beloofd wordt.
Voor mij is een gezonde maaltijd nog steeds 1/4 vlees, 1/4 aardappelen en 2/4 groenten. Ik vind ook dat jongeren het op deze manier aangeleerd moeten krijgen. Want enkel op deze manier krijg je zoveel mogelijk van je vitamines en mineralen binnen die je per dag zou moeten binnenkrijgen.