De Franstalige minister van Onderwijs Joëlle Milquet (CDH) is gisterenavond urenlang verhoord in het kader van het onderzoek naar "fictieve jobs" in haar kabinet van Binnenlandse zaken en Gelijke Kansen in 2014. Dat meldt Le Vif/L'Express. Of de minister in verdenking is gesteld, is nog onduidelijk. Het parket wil niet communiceren over de zaak.
Le Vif/L'Express vernam dat de huidige Franstalige minister van Onderwijs op dinsdag 16 februari ondervraagd werd in het dossier van de mogelijke fictieve banen in het kabinet van Binnenlandse Zaken in 2014. Het verhoor begon naar verluidt 's morgens en eindigde midden in de nacht.
Verkiezingscampagne
De feiten: in 2014 was Joëlle Milquet minister van Binnenlandse zaken en van Gelijke kansen in de regering-Di Rupo. In februari van dat jaar stelde Le Vif/L'Express zich vragen bij de eigenaardige aanstelling van minstens acht nieuwe medewerkers, op zes maanden van de federale en regionale verkiezingen van 25 mei.
Opvallend aan die medewerkers was dat zij allen Brusselaars van allochtone (Marokkaanse, Turkse en Congolese) origine waren, en de meesten lokale CDH-verkozenen uit Brussel-Hoofdstad, Anderlecht, Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Ze moesten haar naar verluidt helpen haar electorale Brusselse campagne in de steigers te zetten, en dan vooral die in de Brusselse wijken waar veel allochtone stemmen te rapen vallen.
Mocht dat waar zijn, dan zou dit ingaan tegen de wet op de verkiezingsuitgaven: verkiezingscampagnes mogen immers niet in elkaar gebokst worden met de hulp van ministeriele kabinetten of federale instellingen en administraties.
Uitzonderlijk
Justitie opende een gerechtelijk onderzoek en de zaak kwam in handen van Frédéric Lugentz, de magistraat die ook het onderzoek voerde naar rechter Leys in de zaak KB-Lux.
In juni vorig jaar werden grootscheepse huiszoekingen uitgevoerd in het kantoor van de minister op het Surlet de Chokierplein, aan de Brusselse Kleine Ring, vlakbij het Vlaamse en federale parlement. Er werden documenten, computers, harde schijven en gsm's in beslag genomen. De onderzoekers hebben de tijd genomen om dat allemaal te analyseren en enkele verhoren af te nemen voor ze Joëlle Milquet op dinsdag 16 februari verhoorden.
Indien Joëlle Milquet in verdenking gesteld wordt, zou het om een uitzonderlijke daad gaan, zonder precedent sinds de wet van 1998 over de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de ministers.
Bron: Knack 17/02/2016
http://www.knack.be/nieuws/belgie/j...mal-666723.html
Eigen mening: Persoonlijk denk ik dat het goed is dat ze genoeg tijd genomen hebben om het onderzoek op te starten. Door zaken als deze kan men een carrière kapotmaken en dat is ook niet de bedoeling, zeker niet als het niet waar is. Moest het wel degelijk waar zijn dan kan ik mij helemaal niet vinden in haar manier van werken. Dit is helemaal geen commentaar direct gericht op Joëlle Milquet want ik vermoed dat er binnen onze Vlaamse en Belgische politiek zich wel wat meer verdachte dingen afspelen waar bijna niemand iets van weet, maar allochtone mensen inschakelen om stemmen te ronselen is gewoon niet eerlijk en mag dus ook niet gebeuren. Het is natuurlijk niet de meest verschrikkelijke daad die er gepleegd is maar het mag gewoon niet gebeuren. Het zou dan ook logisch zijn moest zij, indien schuldig, hiervoor gestraft worden.