De Europese beurzen beginnen het jaar met zware verliezen. De handel op de Chinese beurzen werd stilgelegd omdat de verliezen te hoog opliepen. In het Midden-Oosten loopt de spanning op.
De verliezen in Europa bedroegen na een kwartier handel gemiddeld al 2,3 procent (voor de Euro Stoxx 50) en zijn intussen verder opgelopen. Kort na de middag zakt de Euro Stoxx 50 3,5 procent weg. Sommige beurzen doen het nog een pak slechter. Zo dondert de beurs van Frankfurt 4,5 procent omlaag en Parijs 3 procent. Euronext Brussel houdt beter stand met 2 procent verlies.
Vooral de grondstoffenaandelen krijgen stevige klappen. De verliezen in die sector lopen op tot 7 procent. Ook autobouwers staan onder druk, net als chemieconcerns en energiebedrijven. BASF en Siemens zakken bijvoorbeeld 5 procent weg.
China zette eerder vandaag de negatieve toon. De voornaamste Chinese beursindex kelderde 7 procent, waarna de handel in Shanghai en Shenzhen werd stilgelegd. Sinds maandag zijn in China nieuwe, zogeheten circuit breakers in voege. Indien de Chinese CSI 300-index met 5 procent daalt, wordt een handelspauze van 15 minuten genomen. Bij een daling van 7 procent wordt de handel voor de rest van de dag onderbroken. Die tweede regel werd meteen toegepast.
De CSI 300-index bestaat uit 300 aandelen die noteren op de beurzen van Shanghai of Shenzhen. De index bestaat sinds 2005 en wordt samengesteld door China Securities Index Company.
De industrie in China kende in december de vijfde opeenvolgende achteruitgang. Dat blijkt uit de Chinese PMI-index, die het National Bureau van de Statistiek op 1 januari vrijgaf. Maandag bleek dat een andere indicator (Caixin PMI) wijst op een verdere krimp van de productie bij kleine en middelgrote bedrijven. Die index zakte van 48,6 in november tot 48,2 in december.
Beleggers kunnen vandaag pas voor het eerst op al die nieuwe gegevens reageren, en hoe.
Ontreddering
De dramatische start van 2016 op de Chinese beurzen zorgt onmiddellijk voor ontreddering in Europa. Beleggers vrezen dat de tragere groei van de Chinese economie ook de rest van de wereld zal aantasten. Het gevolg is een massale uitverkoop, in de eerste plaats van conjunctuurgevoelige aandelen.
De Europese beurzen hebben een goed 2015 achter de rug waarin de Stoxx Europe 600 een winst van 6,8 procent bijeensprokkelde. Europa presteerde daarmee beter dan Wall Street. Het was echter alles behalve een rustig beursjaar. In april bereikten de Europese beurzen een piek; daarna speelden zorgen over Griekenland en over de Chinese economie hen parten.
Tokio
Elders in Azië stonden eveneens verliezen op de koersborden. In Tokio zakte de Nikkei 3,1 procent en de Topix 2,4 procent. Behalve met de stillegging van de handel in China had dat ook met een stevige opstoot van de yen en met geopolitieke risico's te maken.
De beurzen in het Midden-Oosten kleurden rood als gevolg van de oplopende spanning tussen Saudi-Arabië en Iran, twee zwaargewichten in de regio. De verliezen bedroegen 1 tot 1,5 procent.
Bron:
http://www.tijd.be/markten_live/nie...716254-3452.art
Eigen mening:
Ik vind het soms zorgwekkend om te beseffen dat er zo veel landen beïnvloed worden indien er iets met grootmachten gebeurd op economisch vlak. Door de Chinese crash wordt Europa ook getroffen en gaat de economie hier er op achteruit. China is één van de grootste spelers op economisch vlak en als zij vallen, valt Europa ook. Dat vind ik niet vreemd aangezien China op economisch vlak overal betrokken is, maar het baart me wel zorgen. Wat gebeurt er als de Chinese beurzen een nog grotere crash meemaken en Europa wordt hierin betrokken en komt er niet meer bovenop? In welke mate is Europa afhankelijk van China en welke gevolgen kan dit hebben? Ik weet niet genoeg over economie om daar uitspraken over te doen maar het laat me soms wel nadenken over de macht die landen zoals China over Europa hebben.