Het percentage autobestuurders dat positief heeft geblazen in de eerste maand van de BOB-campagne deze winter, van eind november tot eind december, is licht gedaald vergeleken met de campagne van (de hele) vorige winter. De trend is merkbaar in het hele land, enkel Wallonië is een uitzondering. Toch had liefst twee derde van de positieve bestuurders meer dan 0,8 promille in het bloed.
De politie testte exact 6.086 bestuurders per dag tijdens de maand december, net iets meer dan in de hele campagne 2012-2013, toen het vorige record werd bereikt. In totaal blies 2,7 procent van de bestuurders positief. Dat is net onder het laagterecord van de vorige BOB-wintercampagne.
Bron: De Standaard
Datum: 31/12/2015
URL:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151231_02044445
Mening:
Ik denk dat dit een zeer goede balans is na een jaar met vele verkeersdoden op onze Belgische wegen. Ik denk dus inderdaad dat de mentaliteit van de chauffeurs aan het veranderen is wanneer ze in de auto stappen. Toch zien we dit jaar nog veel ongevallen hierbij komen er bij mij toch enkele vragen op:
- Wordt er gedurende het jaar wel genoeg gecontroleerd op alcohol?
- Ligt het ook niet aan onze verkeersinfrastructuur dat er nog zovele doden vallen in het verkeer?
- Moeten we niets doen aan de rijopleiding? Moet deze stoppen nadat we ons rijbewijs hebben behaald? Opvolging kan misschien toch geen kwaad?
Ik denk dat dit de essentiële vragen zijn die we ons moeten stellen na het lezen van dit artikel. Alvast een dikke chapeau aan de mensen die niet meer drinken als ze rijden. Maar misschien moeten we toch verder kijken dan alleen maar alcohol- en drugcontroles om het aantal verkeersdoden in België te laten dalen. Ons werk qua verkeer zit er in België helaas nog niet op.