Hoewel het aantal Russen dat onder de armoedegrens leeft sterk toeneemt en het land gebukt gaat onder economische sancties en lage olieprijzen, kiest Moskou opnieuw resoluut voor torenhoge defensie-uitgaven.
De eerste negen maanden van dit jaar nam het aantal Russen dat onder de armoedegrens leeft naar schatting met 2,3 miljoen toe. In totaal leven momenteel zo’n 20,3 miljoen Russen in armoede, met een maandelijks inkomen dat minder dan 9.662 roebel (124,62 euro) bedraagt. Dat blijkt uit de statistieken van staatsinstelling Rosstat, die eind december officieel werden vrijgegeven - schattingen circuleerden al enige tijd in de Russische media.
Moskou beloofde begin december om de minimumbedragen voor pensioenen op te trekken, maar neemt vooralsnog geen verdere concrete maatregelen om de grootschalige armoede in te bestrijden. Het land, dat nog steeds in een verwoed gevecht is verwikkeld met de economische crisis door economische sancties en de tanende olieprijzen, heeft voorlopig enkel budget - maar vooral oog - voor één ding: defensie.
De voorbije jaren besloot Rusland telkens om het defensiebudget op te schroeven. De Russische president, Vladimir Poetin, opperde vorig jaar dat de stijgende defensie-uitgaven deel uitmaken van een inhaalmanoeuvre na het ineenstorten van de Sovjetunie. 'Wij kunnen niet zonder wapens blijven als de Navo blijft uitbreiden. Dat moet iedereen begrijpen', klonk het toen in de Russische krant Rossijskaja Gazeta.
Nieuwe wapens, nieuwe oefeningen
Met dat riante defensiebudget, dat inmiddels boven de 50 miljard dollar is gestegen, hoopt de Russische overheid zo'n 70 procent van zijn militair arsenaal te vernieuwen tegen 2020. Met meer dan 1.000 nieuwe helikopters, 2.300 tanks, 600 gevechtsvliegtuigen, 400 langeafstandraketten, 28 onderzeeërs, 50 oorlogsschepen en meer dan honderd andere nieuwe militaire voertuigen moet het Russische leger een doorgedreven opknapbeurt krijgen.
'Om met al deze technologieën te oefenen en te kijken hoe paraat onze militairen precies zijn, voeren wij regelmatig grootscheepse oefeningen uit in de verschillende uithoeken van het land', stellen Russische officieren. 'Wij moeten kijken hoe snel onze manschappen op de been zijn. Daarvoor moeten wij concrete manoeuvres uitvoeren', bevestigde Poetin eind maart toen de Navo op haar achterste poten stond door een onaangekondigde militaire oefening aan de westelijke grenzen van Rusland.
Financiële experts verwachten dat de groei van het Russische defensiebudget de komende vijf jaar zal stokken (of slechts licht zal stijgen) door de economische crisis.
Door de herbewapening van Rusland zijn ook de Baltische staten aan een inhaalmanoeuvre begonnen. Zij vrezen immers dat ze het slachtoffer zullen worden wanneer Moskou 'zich internationaal moet bewijzen' en gebied van hen zal willen veroveren.
Bron:
De Standaard
Mening: Veiligheid is belangrijk. Meer nog, het is basisbehoefte nummer één. Wie constant in gevaar is en voor zijn leven vreest, kan onmogelijk een normaal leven leiden. Andere menselijke behoeften zoals gezondheid, relaties, zelfontplooiing, respect, aanzien, … zijn te verwaarlozen als veiligheid ontbreekt. Die piste volgend, is Poetin misschien nog verstandig te noemen. Als je beter nadenkt, besef je algauw dat Poetin helemaal niet geeft om de (basis)behoeften van zijn bevolking. Waar Poetin wél om geeft: macht, geld, aanzien. Wat Poetin liefst van al doet, is met zijn spierballen rollen. 20,3 miljoen Russen leven in armoede. Als je weet dat Rusland ongeveer 143 miljoen inwoners heeft, is dat ongeveer 1 op 7. Moskou beloofde om iets te doen aan de minimumbedragen voor pensioenen, maar kwam haar belofte (nog) niet na. Wat doet Poetin wel? Miljoenen pompen in wapens, tanks, helikopters, onderzeeërs, oorlogsschepen enzovoort. Nog niet zo lang geleden nam hij schaamteloos het Krim in. Rusland krijgt elke dag meer en meer macht, maar er is niemand die ertegenin durft te gaan. Meer nog: we gaan massaal met hem samenwerken. En ondertussen wordt de wereld er niet veiliger op. Ook niet voor de Russische bevolking...