Enkele post bekijken
  #1  
Oud 21st December 2015, 00:18
R*my.DeDoncker R*my.DeDoncker is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Tessenderlo
Posts: 83
Helpt ‘Er nog een nachtje over slapen’ om een betere beslissing te maken?

Helpt ‘Er nog een nachtje over slapen’ om een betere beslissing te maken?

Als we een moeilijke beslissing moeten maken, dan kiezen we er vaak voor om de beslissing uit te stellen tot de volgende dag, zodat we met een fris hoofd een beslissing kunnen maken. Maar helpt dat ‘nachtje erover slapen’ wel om meer overtuigde keuzes te maken?
Uma R. Karmakar, assistent professor aan de Business Administration van Harvard Business School, deed een reeks experimenten om het effect van slapen op besluitvormingen te onderzoeken. Immers, een goede nacht van 8 uur slaap heeft veel positieve cognitieve effecten: het is bevorderlijk voor onze creativiteit en oplettendheid en maakt ons minder afhankelijk van onze emoties. Karmakars hypothese was dan ook dat mensen zich zelfverzekerder zouden voelen over hun beslissing na een nacht slaap.

Wat ze echter ontdekte bleek het tegenovergestelde. De proefpersonen voelden zich door te slapen beter op sommige vlakken, maar het stimuleerde zeker niet hun overtuiging.

Keuze uit vier laptoptassen
Om haar hypothese te testen, deed ze een experiment waarbij ze een groep studenten vier laptoptassen liet zien en hen liet kiezen welke ze het liefst wilde hebben. Alle vier de tassen waren hetzelfde qua prijs, kleur en kwaliteit, maar allemaal hadden ze verschillende kenmerken. Samen met de kenmerken gaf ze een aantal positieve of negatieve punten over de tassen, zoals: heeft een sterke rits, of: is niet groot genoeg voor een 17” laptop. Ze vroeg de studenten zo veel mogelijk informatie over de tassen te onthouden. Ten slotte vertelde ze dat ze kans maakten om de door hun gekozen tas te winnen. Zodat ze hun keuze serieus zouden nemen.

Daarna mochten de studenten vertrekken, om na 12 uur weer terug te moeten komen. Sommigen deden de initiële selectie ’s avonds en aan hen werd gevraagd ’s ochtends weer terug te komen. Anderen voerden de initiële selectie ’s ochtends uit en aan hen werd gevraagd in de avond weer terug te komen.

Eerder psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat als je slaapt je de informatie stabiliseert die je hebt geleerd. Het is zoiets als de informatie van het korte termijngeheugen naar de lange termijnopslag sturen. Kamarkar dacht daarom dat slapen ook het beslissingsproces zou helpen: als het helpt om informatie te organiseren en op te bergen, dan zou het je ook kunnen helpen om een beter geïnformeerde keuze te maken.

Wat bleek? De studenten die ‘er een nachtje over hadden geslapen’ wisten meer kenmerken te herinneren over alle tassen, niet alleen degene die ze hadden gekozen. En wanneer hen werd gevraagd hoe overtuigd ze waren van hun keuze, bleken degene die ‘er een nachtje over te hebben geslapen’ minder overtuigd over hun eerste en over hun uiteindelijke keuze. En ook was die groep minder geïnteresseerd om überhaupt geld uit te geven aan de tas van hun keuze.

Conclusie: Slapen zorgt er niet voor dat je je beter voelt over je beslissing, het doet je er eerder slechter over voelen. Even afstand nemen om de opties af te wegen kan helpen, maar niet door erover te slapen.

Met andere woorden, als je dit weekend kerstcadeaus gaat kopen, dan mag je er best even over nadenken, maar hak de knoop door voor bedtijd. (mvs)

Bron: Eos 16 DECEMBER, 2015 - 16:42 http://eoswetenschap.eu/artikel/hel...issing-te-maken

Mening: Het blijkt dus dat een nachtje slapen over iets je zeker niet beter laat beslissen. Het feit dat het je eerder onzeker maakt over je beslissing vind ik heel raar. Maar natuurlijk kan je je wel inbeelden dat lang twijfelen over een bepaalde keuze je sowieso onzeker maakt. Al blijkt het in dit onderzoek dat wat langer nadenken over je keuze geen kwaad kan, maar je moet de beslissing wel nemen voor je gaat slapen. Toch ondervind ik het zelf soms anders. Ik slaap vaak dagen over een beslissing die ik moet maken, zeker als het over iets gaat dat ik wil kopen en wat duurder is. Je wil toch zeker geen verkeerde keuze maken op zo’n moment en dan denk je er toch wel een paar nachtjes over na. Blijkt dat in dit onderzoek het tegendeel bewezen is, maar ik zal hierdoor niet sneller mijn beslissingen gaan nemen in het vervolg. Ik denk dat iedereen nog altijd voor zichzelf moet uitmaken hoe hij of zij de beste beslissingen kan nemen.
Met citaat antwoorden